PODIJELI
FOTO: E. Čivić

Piše: Admin Čaušević

Bosna i Hercegovina je zahvaljujući odličnim ne igrama već rezultatima u Ligi nacija obezbijedila drugu jakosnu skupinu prilikom žrijeba za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Ukupno 55 evropskih selekcija će biti podijeljeno u 10 grupa, pet grupa od po pet selekcija(grupe od A do E) te pet grupa od po šest timova(grupe od F do J).

Prije žrijeba bit će određene jakosne skupine, a osnova za određivanje pozicije bit će plasman u Ligi nacija.

U UNL skupini će se nalaziti finalisti Lige nacija i ove reprezentacije će biti smještene u prve četiri grupe od A do D.

Jakosna skupina 1 će brojati šest reprezentacija i činit će je ostalih šest najboljih reprezentacija iz Lige A Lige Nacija, odnosno selekcije pozicionirane od 5. do 10. mjesta.

U drugom šeširu naći će se selekcije od 11. do 20. mjesta. S obzirom na osvojenih devet bodova i loš učinak ostalih reprezentacija Zmajevi su sa devet bodova i gol-razlikom 5:1 trenutno 13. reprezentacija na generalnom poretku Lige nacija i definitivno će biti u drugoj jakosnoj skupini prilikom žrijeba.

UEFA je već odredila da se neke reprezentacije ne mogu međusobno sastati u kvalifikacijama. Tako Bosna i Hercegovina neće moći igrati sa Kosovom.

Ukoliko prilikom žrijeba naš nacionalni tim bude izvučen sa Kosovom ili obrnuto onda će se izvučeni tim naći u prvoj grupi prema abecednom redu kako pokaže kompjuter.

Pored duela BiH i Kosova u kvalifikacijama za EURO nećemo moći gledati i sljedeće utakmice: Armenija – Azerbejdžan, Gibraltar – Španija, Kosovo – Srbija, Ukrajina – Rusija.

S obzirom da će EURO 2020 imati deset različitih domaćina u jednoj kvalifikacionoj grupi će se moći naći maksimalno dvije reprezentacije zemalja organizatora.

Žrijeb je na programu 2. decembra u Dablinu tačno u podne. Prvo će se izvlačiti reprezentacije iz UNL šešira i šešira 1, a zatim od šešira 2 do šešira 6.

Plasman na EURO 2020 će osigurati po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe. Preostala četiri učesnika će biti poznata poslije baraža u martu 2020. godine. Baraž će igrati pobjednici grupa Liga nacija koji nisu ostvarili plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije.

PODIJELI