PODIJELI
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 09: Nico Rosberg of Germany and Mercedes GP Mercedes GP non-executive chairman Niki Lauda and Mercedes GP Executive Director Toto Wolff celebrate after winning the race and the constructors championship for 2016 during the Formula One Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 9, 2016 in Suzuka. (Photo by Clive Rose/Getty Images)

Sa dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki preminuo mirno u krugu porodice u ponedeljak. Njegova jedinstvena ostvarenja kao sportiste i biznismena će ostati nezaboravna kao i njegova žeđ za akcijom njegova direktnost i hrabrost. On je uzor za sve nas, bio je dobar i brižan suprug, otac i dedo i nedostajat će nam, poručila je porodica u saopštenju koje su objavili mediji u Austriji nakon smrti Nikija Laude.

Lauda je trostruki šampion Formule 1. Titule je osvajao 1975, 1977 i 1984, a vozio je na 171 utrci. Imao je probleme sa zdravljem još od 1976. kada je imao udes u Nirburgringu. On je tada bio zarobljen skoro čitav minut u bolidu koji se zapalio i dobio je velike opekotine na licu.

Ovo je uzrokovalo dalje probleme i dvije transplantacije bubrega 1997. i 2005. godine, a 2018. je legendarni Lauda imao transplantaciju i pluća. U januaru 2019. Lauda je hospitalizovan zbog plućne infekcije. U austrijskoj štampi je bilo priča da je na dijalizi u Švajcarskoj.

PODIJELI