PODIJELI

Sebastian Vettel pobjednik je VN Brazila, pretposljednje utrke sezone. Nijemac je već na startu zgrabio vodeću poziciju od Valtterija Bottasa i više ju nije ispuštao. Vozaču Ferrarija je to bila 47. pobjeda u karijeri i 5. ove sezone. Drugo mjesto pripalo je upravo Bottasu a treće Kimiju Raikkonenu. Sjajnu partiju pružio je i prvak za ovu sezonu Lewis Hamilton koji je startao iz pitlanea, a utrku je završio na četvrtom mjestu.

Utrka je sjajno započela za Sebastiana Vettela koji je već u prvom zavoju preuzeo vodeću poziciju od Valtterija Bottasa. Ali u prvoj S kombinaciji zavoja došlo je do pravog kaosa. Magnussen je udario u Vandoornea, koji zatim udara u Ricciarda. Magnussen i Vandoorne su odustali, a Riccairdo se izvrtio. Ali, Australac je nastavio utrku. Nešto dalje između zavoja 5. i 6. došlo je do kontakta između Ocona i Grosjeana, a deblji kraj izvlači Ocon koji odustaje. Mladom Francuzu je to bilo prvo odustajanje u F1 karijeri. Najbolje u ovom kaosu u prvom krugu su prošli Gasly i Hartley, koji su startali sa začelja, a zatim su se našli na 10. i 12. poziciji. Odlično je prošao i Hamilton. On je starato iz pitlanea, a nakon prvog kruga se našao na 14. poziciji. Zbog velikog broja krhotina, kao i Oconovog, Magnussenovog i Vandoorneovog bolida koji su ostali stojeći sa strane, nakon prvog kruga na stazu izlazi sigurnosni automobil.

Sigurnosni automobil su iskoristili Wehrlein i Ericcson koji su obavili zamjenu guma, kao i Ricciardo. Sigurnosni automobil je stazu napusio u 5. krugu i utrka se nastavlja. Vettel je imao sjajan restart i nije pružio niti najmanju šansu Bottasu. Iza njih, Felipe Massa na pravu stiže Alonsa za peto mjesto. Hamilton prvo prelazi Hartleya, a zatim i Strolla i u 7. krugu se penje na 13. poziciju, a u narednom krugu na pravcu prestiše i Ericcsona i penje se na 11. poziciju. Na početku 9. kruga Hamilton prolazi Gaslya za 10. mjesto. Ricciardo je bio nešto dalje iza i prestiže Hartleya za 14. mjesto.

Hamilton nastavlja svoj proboj i odmah u narednom krugu prelazi Sainza za 9. mjesto. Ricciardo u svom stilu za 13. mjesto prestiže Strolla svojim karakterističnim kasnim kočenjem, a nekoliko trenutaka kasnije na redu je bio i Ericsson. Hamilton se lako riješio i drugog Renaulta, onog Nice Hulkenberga i u 12. krugu se penje na 8. poziciju.

Hamilton i Ricciardo su u početnim fazama utrke priređivali pravi šou preticanja. Britanac na kraju 14. kruga prolazi Force Indiju Sergia Pereza i penje se na 7. poziciju. Ricciardo također nastavlja svoj proboj i prolazi Sainza za 10. poziciju. Što se tiče vodećih, Vetel je imao preko 2 sekunde prednosti nad Bottasom i kontrolirao je situaciju sa vrha. Raikkonen je bio nešto više od 2.5 sekundi iza Bottasa, a 1.1 sekundu iza Raikkonena vozio se Max Verstappen. Nakon nešto mirnije faze od 3-4 kruga, spremala se pozornica za borbu za 5. mjesto u kojoj su glavni likovi bili Massa, Alonso i Hamilton. Alonso je bio unutar jedne sekunde u odnosu na Massu i imao je DRS, kao i Hamilton koji je pratio Alonsa. Ricciardo u 19. krugu nastavlja svoj proboj ka vrhu i prolazi Hulkenberga za 9. mjesto.

Na početku 20. kruga, Lewis Hamilton prolazi Fernanda Alonsa za 7. mjesto. Britanac je sa lakoćom prošao vozača McLarena na kočenju u prvom zavoju. Već u narednom krugu Hamilton se rješava i Masse i penje se na 5. poziciju.

Sa druge strane, Valtteri Bottas je počeo polako smanjivati zaostatak za prvoplasiranim Sebastianom Vettelom i ovu dvojicu je dijelila 1.6 sekunda na kraju 26. kruga. U 28. krugu Valtteri Bottas odlazi na promjenu guma i sa supersofta prelazi na soft. Isto čini i Massa. Krug kasnije Vettel također odlazi na promjenu guma i izlazi tik ispred Valtterija Bottasa. Njegova prednost od 1.6 sekundi se istopila. Dok se vodila borba za vodstvo, Ricciardo je prošao Pereza. U 30. krugu u boks odlazi i Raikkonen. Vettel se uspijeva odvojiti od Bottasa u roku 2 kruga i njegova prednost je narasla na 1.3 sekunde.

U međuvremenu je prvoplasirani bio Lewis Hamilton, ali Britanac nije obavio svoje stajanje u boksu. U 32. krugu, Ricciardo propušta Verstappena, te se Nizozemac penje na 5. poziciju. Ricciardo također nije bio u boksu, baš kao ni Hamilton. Oba vozača su startala na soft gumama.

Nakon odlazaka u boks i početnog uzbuđenja, uslijedila je nešto mirnija faza utrke bez previše dešavanja na stazi, a možda najvrijednije bilo je preticanje Hulkenberga nad Gaslyem za 10. poziciju. U 42. krugu novo odustajanje. Brendon Hartley parkira svoj bolid u garažu zbog problema sa motorom.

U 43. krugu Lewis Hamilton ulazi u boks i prelazi na supersoft gume, a isto čini i Daniel Ricciardo. Hamilton se na stazu vraća na 5. poziciju, a Ricciardo na sedmu. Kada se sve posložilo, Vettel se vratio na prvu poziciju, Bottas na drugu a Raikkonen na treću. Vettela i Bottasa je dijelilo nešto više od 2.6 sekunde. U 47. krugu Daniel Ricciardo prolazi Massu i penje se na 6. poziciju. Hamilton i Ricciardo su bili najbrži na stazi, što je bilo i razumljivo jer su bili na supersoft gumama.

Vettel na vrhu u 50. krugu je imao 3 sekunde prednosti nad Bottasom. Nekoliko krugova kasnije, Alonso i Massa su bili u borbi za 7. poziciju. Alonso je ima DRS i pokušao je proći ispred Brazilca. Hamilton se u 59. krugu približio Maxu Verstappenu kojeg prestiže na drugom pravcu poslije Senna S kombinacije i penje se na 4. poziciju. Slijedeća meta bio je Kimi Raikkonen, koji je bio oko 4,5 sekundi ispred Britanca. Hamilton je bio ubjedljivo najbrži na stazi i postavljao je nove rekorde staze kada su u pitanju najbrži krugovi u utrci. 10 krugova do kraja utrke, Raikkonena i Hamiltona je dijelilo 3.6 sekundi.

U 63. krugu, Verstappen po drugi put ulazi u boks i stavlja novi set supersoft guma. Nizozemac zadržava svoju 5. poziciju po povratku na stazu. Hamilton je nastavio sustizati Raikkonena i razlika između njih u 65. krugu iznosila je 1.6 sekundi.

Već u narednom krugu, Hamilton je bio tik iza Raikkonena. Finac i Britanac su u posljednjih 5 krugova utrke vodili borbu za posljednje mjesto na pobjedničkom postolju, koje je pripalo vozaču Ferrarija Kimiju Raikkonenu. Nakon 71. kompletiranog kruga, prvi kroz cilj prošao je Sebastian Vettel, kojem je to bila prva pobjeda još od VN Mađarske. Drugo mjesto pripalo je Valtteriju Bottasu, treće Kimiju Raikkonenu. Četvrti kroz cilj prošao je Lewis Hamilton, koji je startao iz pitlanea. Prvih pet zatvara Max Verstappen.

(f1-bih.com)

PODIJELI