PODIJELI

Jablanica je definitivno najplodnije nogometno tlo. Vahid i braća Halilhodžić, zatim Hasan Salihamidžić, Senad Lulić, Vedran Pelić samo su neki od igrača koji su imali zapažene karijere. Braco, Vaha i Lula skoro impresivne.

I tu nije kraj. Na dobrom putu da nastavi tradiciju sjajnih nogometaša iz Jablanice je Abdul Džafo. Dragulj koji se fudbalski školovao u Austriji potpisao je ugovor za njemački Hanover 96. Došao je iz AKA St. Polten kao najbolji veznjak Austrije u svojoj konkurenciji.

Džafo je tek napunio šesnaest godina. Pozivan je u bh.reprezentaciju, ali pravu šansu nikad nije dobio. U Hanoveru su ga duže vrijeme pratili, potom mu ponudili trogodišnji ugovor. Jedno vrijeme će nastupati za U 19, a po potrebi trenirati i igrati za U 21. Ovo je još jedan dokaz da u Austriji ima “more” dragulja koji vuku korijene iz BiH. Braća Vojić, braća Hadžikić, Dźafo, Ivan Šarčević, Adin Mujanović najbolja su potvrda. I nisu jedini. Ima ih na desetine. Danas sutra možda Armin Behremović ili Armin Trkić završe u nekom Bundesligašu. Zasluge za afirmaciju bh.talenata pripadaju Enveru Nuhanoviću, Šemsi Mujanoviću, Semizu Salihoviću i drugim Bosancima i Hercegovcima koji koriste svaku priliku da hvale i promovišu bh.nogometaše u Austriji.

(S.R./Sportske.ba)

PODIJELI