PODIJELI

U životu možete biti talentovani i radišni do mile volje, ali da jezičak uspjeha pređe na vašu stranu često je potrebna jedna jedina stvar – imati sreću da vam se poklope neke stvari.

Andrea Belotti je trenutačno jedan od najtraženijih mladih napadača u Europi, koji je nedavno potpisao novi ugovor s Torinom u kojem je uglavljena klauzula od čak 100 miliona eura odštete za one koji ga misle privoliti dalje od njihovog Grande Torino stadiona. Mnogi bi rekli da je ta ogromna odšteta veliki teret za 23-godišnjaka, ali njegov bivši kolega Ciro Immobile zna što znači izjuriti iz redova Torina u visine Europe. Avanture u Borussiji Dortmund i Sevilli završile su prije nego li su i počele, da bi se upravo preko Torina vratio u formu. Belotti je procvao upravo u ovo vrijeme prošle sezone, kada je kao povučeni napadač iza Immobilea zabio 11 golova.

Ali, ako mu je Immobile svojim prisutstvom i kretanjima omogućio da se probije u svojoj pravoj ulozi, svejedno mu ne treba govoriti koliko naporno treba raditi da bi do uspjeha i došao. Belotti je prije četiri i pol godine bio tek jedan od mladih igrača u Serie B, koji je dobio šansu da se pokuša probiti u napadu AlbinoLeffea, kluba koji je u tom trenutku bio siguran putnik u trećeligaško društvo. Belotti je u njihove redove stigao još kao tinejdžer, nakon što je karijeru započeo kao veznjak Atalante. U njihovoj Primaveri, mladoj ekipi za njega nije bilo mjesta. Neki kažu da priliku nije dobio i radi činjenice da je rođen krajem decembra, te da bi zbog toga kao najmlađi u generaciji teško bio primjećen.

Znate onog jednog profesora u srednjoj školi radi kojeg zavolite matematiku ili primjerice engleski? Onaj kojeg se rado sjetite kad jednog dana diplomirate na fakultetu, na predmetu koji vam je baš on ili ona približio još dok ste bili klinci. Taj čovjek za Belottija se zove Alessio Pala, a njihovi su se putevi susreli u omladinskom pogonu spomenutog AlbinoLeffea. Pala je Belottija gurnuo iz veze prvo na krilo, a onda i u sam vrh napada, davši mu pritom neograničenu slobodu u igri. Tako je konačno talent rođen. Nakon što je Pala preuzeo kormilo prve ekipe, u nju je stavio svoje nadareno otkriće. Te je sezone Belotti u 30 utakmica zabio 12 golova, a za nagradu je došao poziv jednog od njegovih idola, Gennara Gattusa, koji je tada vodio Palermo u Serie B. Belotti, inače okorjeli Milanista od malih nogu, nije ni razmišljao a već se našao na samom jugu Italije.

Međutim, poznavajući ćudljivu narav nestrpljivog ekscentrika na čelu Palerma, Maurizija Zamparinija, Gattuso se u klubu zadržao izrazito kratko, iako se klub vratio u Serie A. Posljedice su se odrazile i na Belottija, koji je većinu te sezone 2014/15. prosjedio na klupi. Doduše, iz današnje perspektive to nije nikakva sramota znajući da mu je tada pretpostavljen bio – Paulo Dybala. Bilo je vrijeme za ponovni povratak na sjever.

Sa skepsom su u Torinu gledali na 7 i pol miliona eura koje su istresli za Palermovu rezervu, unatoč činjenici da je bio i mladi reprezentativac Italije. Skepsa je bila uvećana nakon što je u prvih pet mjeseci u klubu tek jednom zatresao mrežu, ali baš kao što je imao sreće da je onomad došao u ruke Alessia Pale, tako je i ovdje bio pod čovjekom koji je poznat kao jedan od rijetkih italijanskih trenera koji ima bezgranično strpljenje s mladim igračima. Giampiero Ventura je upravo jedan od njih, a u Belottiju je vidio svoje iduće remek-djelo, nakon što je od Immobilea napravio torinski stroj za golove. U tandemu su Immobile i Belloti bili nezaustavljivi, a naš mladi junak čak je poništio i onaj rekord Gigija Buffonea od 973 minute bez primljenog gola te sezone.

Odlaskom Immobilea u Lazio, Belotti je gurnut u sam vrh sada Mihajlovićevog ofanzivnog Torina. U toj formaciji 4-3-3 Belotti je potvrdio svoju vrijednost, te je 2016. završio s 28 golova u svim takmičenjima. Nakon što su ga privolili na potpisivanje spomenutog novog ugovora, predsjednik Torina Urbano Cairo izjavio je kako im je cilj bio da mu otkupna klauzula bude kao Higuainova. Nisu štedjeli na ambiciji, već su je čak nadvisili za punih 10 milijuna eura.

Iako je ambicija dobra stvar i iako je Belotti nedvojbeno uzbudljiv mladi napadač, blesavo bi se bilo voditi otkupnom klauzulom kao mjerilom njegove stvarne vrijednosti. U nogometu cijena prečesto diktira dojam, a to je sport i dovelo do ovakve inflacije cijena. Belotti je naučio svoju karijeru graditi postepeno i čekati svoju šansu, a koliko je nula na računu njemu ionako ne bi trebalo mnogo značiti. Uostalom, od početka brojke – pa makar i one datuma rođenja – nisu išle njemu u korist. Osim golova, naravno.

PODIJELI