PODIJELI

Tuzlanski kanton nepresušan je fudbalski “majdan”. I tako je desetljećima. Klubovi nekadašnje “velike četvorke” pojačanja su nalazili u igračima iz Slobode.

Denijal Pirić i Ismet Hadžić fudbalsku slavu su dostigli igrajući u Dinamu. Rizo Mešković bio je golman trofejne čuvene Hajdukove generacije iz zlatnih sedamdesetih godina proteklog stoljeća.

Jusuf Hatunić, Sead Sarajlić i Fahrudin Omerović nosili su dres Partizana, a Cvijetin Blagojević Crvene zvezde….Bilo je još igrača s Tuzlanskog kantona koji su obilježili jednu epohu u drugim jugoslovenskim klubovima. Najveći je Mustafa Hukić, koji je igrao za Osijek i druge inostrane klubove.

U novijoj historiji pristojnu je karijeru izgradio Enes Mešanović. Igrao je za sve državne selekcije, a kao najbolji Slobodin i bh. strijelac pojačao zagrebački Dinamo. Za igračke karijere nastupao je još za Maribor, Brotnjo, Sarajevo, Eruzumspor…

Mešanović već nekoliko godina uspješno stvara nove “Zmajeve”. Vlasnik je prestižne i jedne od najboljih škola u BiH. “Bambino” već sada u svim godištima ima desetak istinskih nebrušenih dragulja.

Gdje god igra “Bambino” briljiraju dvojica super talentiranih dječaka. Tako je na posljednjem turniru u Sarajevu, u organizaciji Jasmina Hurića, bivšeg asa Želje i “ex” reprezentativca BiH, simpatije pobrao Amar Zahirović. Koji se na na najljepši mogući način predstavio sarajevskoj publici i skautima “lovcima na talente” koji u sve većem broju prate upravo ovakve turnire.

Amar je tek zakoračio u trinaestu godinu.

“Već dugo igram s djecom turnire, vidio sam dosta talenata iz regiona, ali jedan dječak iz “Bambina” nikoga nije ostavio ravnodušnim. Kada gledate Amara Zahirovića, imam osjećaj da vidim sliku Ronalda iz njegovih dječačkih dana. Taj Amar je u svojoj generaciji (2005) bio bez konkurencije najbolji igrač i strijelac turnira”- izjavio je Hurić, koji je besprijekorno organizirao turnir u centru “Safet Zajko”, i dobio pohvale svih ekipa i aktera.

Amar igra na poziciji svog miljenika Realovog Portugalca Kristijana Ronalda. Sjajan tehničar, precizno izrađen šut i brzina odlike su koje krase nadarenog Zahirovića.

Godinu dana stariji je Muhamed Buljubašić (2005), veznjak, spretan u igri s obje noge. Premda je stasom najniži u timu, Buljubašić je “mozak” ekipe.

I Buljubašić i Zahirović našli su se u bilježnicama skauta FK Sarajevo, koji po BiH tragaju za talentima koje dovode u bordo Akademiju.

Dva talentirana dječaka sa svojim roditeljima našli su se na slatkim mukama, jer ih osim u Sarajevo mame i skauti Dinama i drugih regionalnih klubova.

Vratimo se na početak priče o asovima s Tuzlanskog regiona. I evo pedeset godina kasnije stasaju nove nade, budući “Zmajevi”… Zapamtite imena Amara Zahirovića i Muhameda Buljubašića!

(R.S./Sportske.ba)

PODIJELI