PODIJELI

Više od stotinu fudbaleru je poginulo u avionskim nesrećema u posljednjih 75 godina, prenosi Anadolu Agency (AA). Toliko igrača igra u deset klubova što u nekim zemaljama predstavlja jednu ligu. Posljednji koji se pridružio toj statistici je nažalost Emiliano Sala koji je poginuo pri padu aviona koji ga je trebao odvesti u nove izazove, pobjede i uspjehe.

Olupina aviona koji je s radara nestao kobnog 21. januara je nakon dvosedmične potrage pronađena je prije sedam dana, a u sredinom ove sedmice je izvučeno tijelo nekadašnjeg člana Nantesa. Događaj je fudbalski svijet zavio u crno obzirom da se radilo o čovjeku velikog srca i pred kojim je bila blista budućnost.

U nastavku donosimo spisak avionskih nesreća u kojima su živote izgubili fudbaleri.

-Osamnaest igrača Torina poginulo je 4. maja 1949. godine nedaleko od njihovog grada u avionskoj nesreći.

-Dobro poznata je priča o avionskoj nesreći na pisti minhenskog aeordroma u kojoj je 6. februara 1958. godine osam fudbalera Manchester Uniteda izgubilo živote.

-Osam danskih fudbalera je 16. jula 1960. godine poginulo nakon što se avion u kojem su letjeli srušio neposredno nakon polijetanja s aerodroma u Kopenhagenu.

-U planinama Anda su 3. aprila 1961. godine je poginulo također osam igrača čileanskog kluba Green Cross

-Sedamnaest igrača Pakhtakora iz Tashkenta je poginulo u zračnom sudaru aviona iznad Ukrajine 11. augusta 1981. godine.

-Dana 7. juna 1989. godine 15 holandskih fudbalera je izgubilo živote u Surinamu kada se njihov avion srušio prilikom slijetanja.

-Avion koji je 27. aprila 1993. godine prevozio 18 reprezentativaca Zamibije se srušio u more malo poslije polijetanja iz Gabona i niko nije preživio.

-Devetnaest igrača Chapecoensea je poginulo u avionskoj nesreći u Andama 28. novembra 2016. godine, a tri su preživjela.

 

PODIJELI