PODIJELI

U okviru programa namijenjenog za razvoj elitnog omladinskog fudbala u Trening centru NS/FS BiH u Zenici danas počinje završni kamp za dječake rođene 2002. godine, a zatim od 13. novembra i za one koji su 2003. godište.

Nakon što su na sjednici Skupštine, prošle godine, predstavnici UEFA prvi put predstavili ovaj projekat te imenovali Darka Ljubojevića za vođu, u martu se počelo sa praktičnom realizacijom.

O tome više detalja iznosi Ljubojević:

„U okviru ovog programa mi smo već organizovali četiri kampa u četiri regije u BiH čime smo praktično obuhvatili cijelu državu. Testirali smo preko stotinu dječaka koji su rođeni 2002. i oko 100 njih koji su 2003. godište.

Mogu slobodno reći da smo ušli u svaki grad, selo, područje kako bi pronašli najtalentovanije igrače. Sa njima smo radili primjenjujući nove trenažne procese sa ciljem stvaranja baze kvalitetnih igrača. Ovaj pristup će koristiti prije svega samim igračima, a onda i klubovima, te na kraju i reprezentativnim selekcijama, jer ćemo dobiti igrače koji su već od najmlađih uzrasta stekli neophodno znanje koje će se kasnije nadograđivati.

U NS/FS BiH nismo do sada radili ovako rano na selektiranju dječaka. Mislim da je to važno jer se pruža mogućnost selektorima da što prije upoznaju igrače, te da prate njihov dalji razvojni put. Spremamo ih i za ono što ih čeka u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, a kasnije i u seniroskom fudbalu“.

Darko Ljubojević dalje nastavlja: „Cijeli ovaj projekat je pokazao da u BiH postoje mladi i talentovani igrači. Postoji određena razlika, što je bilo i očekivano, u radu sa mlađim kategorijama u najboljim klubovima Premijer lige u odnosu na ostale. Ovakvim načinom rada pokušali smo smanjiti tu razliku, omogućivši mladim igračima da treniraju po istom programu. Ovo je već sada dalo određene efekte jer su igrači iz manjih klubova i sredina zahvaljujući svojoj prezentaciji i nastupu u kampu, već dobili priliku da odu u veći i bolje organizovani klub, gdje imaju više prostora za napredovanje. Ovo su samo neki kratkoročni efekti, a oni dugoročni, siguran sam doći će kasnije“.

Program kampa je predstavio Murat Jaha:

„Pored trenažnog procesa koji se sprovodi u skladu sa uputama UEFA-e, kamp ima i obrazovni karakter. Tako za sve učesnike organizujemo predavanja o kodeksu ponašanja, integritetu igre, informatičkoj pismenosti, itd.

Naš rad je prepoznala i UEFA tako da već sada možemo reći da ćemo nastaviti ovaj projekat i naredne godine.

Kao što je Darko već objasnio, ovo je završni kamp za navedena godišta na kojem će se okupiti po 25 mladih igrača koji su pokazali najviše na prethodnim okupljanjima. U ta tri dana koliko ćemo imati na raspolaganju izvršićemo još jednom sva testiranja, pored tehničko-taktičkog rada i sumirati sve što smo uradili tokom ovih kampova.

Završni izvještaj će biti dostavljen kako rukovodstvu Saveza, tako i UEFA-i, čiji predstavnik Eric Deletang, zadužen za praćenje i realizaciju projekta, će prisustvovati i završnom kampu u Zenici“.

PODIJELI