PODIJELI

Selektor fudbalaske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Robert Prosinečki, objavio je danas spisak igrača na koje računa za prijateljske mečeve protiv Bugarske 23. marta u Razgradu i Senegala četiri dana kasnije u La Havreu.

Na spisku od 23 imena našla su se i četiri napadača. Edin Džeko, Kenan Kodro, Samil Prevljak i Riad Bajić.

Iako se očekivalo da na spisku bude napadač Maribora Jasmin Mešanović, koji igra sjajno ove sezone, čini se da je selektor Zmajeva “zaboravio” napadača koji igra u Sloveniji.

I dok je za svaku pohvalu potez pozivanja mladog Prevljaka, koji je u dvije posljednje utakmice postigao pet golova, nije jasno kako su Kenan Kodro i Riad Bajić dobili priliku ispred Mešanović.

Napadač koji je ovog ljeta stigao u Maribor u ljubičastom dresu odigrao je 32 utakmice. Postigao je 11 golova, upisao pet asistencija, a na terenu je proveo 1851 minutu. Mešanović je u prvenstvu Slovenije na 20 utakmica osam puta tresao protivničke mreže, a podijelio je i pet asistencija svojim saigračima. U Ligi prvaka je odigrao pet utakmica uz jedan postignuti gol, protiv Spartaka iz Moskve. U Kupu Slovenije je u tri utakmice dao dva gola.

Riad Bajić je na terenu igrajući za Udinese i Basaksehir proveo svega 269 minuta. U Serie A je skupio 75 minuta i nije se upisivao u strijelce. U Kupu Italije za 111 minuta na terenu nije postigao pogodak, dok je od dolaska u Basaksehir na tri utakmice odigrao 83 minute, a uspio je postići jedan gol.

Za razliku od Bajića, Kenan Kodro ima nešto više minuta na terenu, ali isti golgeterski učinak. Na 14 utakmica za Mainz i Grasshoper postigao je jedan gol. Za Mainz je odigrao osam utakmica u Bundesligi, a na terenu je proveo svega 228 minuta. U Kupu Njemačke na dvije utakmice skupio je 138 minuta. U Švicarskoj ligi Kodro je odigrao 169 minuta na tri utakmica, a postigao je i jedan gol. U Kupu Švicarske je odigrao 90 minuta, ali se nije upisivao u strijelce.

Edin Džeko, kapiten Zmajeva, najbolji je naš napadač ove sezone, ali jedan od naših najboljih fudbalera svih vremena. Najbolji strijelac u historiji Zmajeva je u dresu Vučice, ove sezone, odigrao 35 utakmica u svim takmičenjima. Postigao je 16 golova uz pet asistencija, a na terenu je proveo 2920 minuta. U Serie A Dijamant je postigao 13 golova uz dvije asistencije. U Ligi prvaka ima tri gola i tri asistencije, dok je u Kupu Italije odigrao samo 15 minuta.

Kada se sve sabere čini se kako je Prosinečki nepravedno zaboravio Jasmina Mešanovića, koji je prošao sve omladinske selekcije naše zemlje, a za mladu reprezentaciju je u 12 nastupa postigao četiri gola.

(Adnan Pločo/Sportske.ba)