PODIJELI

Barcelona se hvali da je “više od kluba”. S obzirom što se sprema napraviti kako bi Messiju platila rekordni bonus samo za potpis novog ugovora, on je Barceloni “više od najboljeg igrača”.

Messiju na ljeto istječe ugovor, pa već od januara može pregovarati sa zainteresiranima da mu budu novi poslodavci, u prvom redu s Manchester Cityjem.

Kako bi se Barcelona osigurala da Messi umjesto odlaska Guardiolinim stopama odabere “doživotni” ostanak u klubu u kojem se proslavio, sprema mu se ponuditi neviđeno raskošni ugovor od čak 550 hiljada eura sedmično.

Osim toga, Messi bi potpisom novog ugovora s Barcelonom dobio najviši bonus za potpis u historiji, nevjerojatnih 90 miliona eura. Naravno, naknada za potpis ugovora prilikom transfera ili kod produženja postojećeg ugovora je uobičajena, ali nipošto ne u ovakvom iznosu.

Barcelona mu sve ovo daje jer Messi već duže vrijeme odbija potpisati odavno pripremljeni novi ugovor, koji su ranije potpisali njegov otac Jorge i brat Rodrigo. Leo do sada to nije želio napraviti javno kako predsjedniku Josepu Bartomeuu ne bi dao priliku da to predstavi kao njegovu pobjedu. Zato novinari koji prate Barceloni očekuju da Messi novi ugovor potpiše bez ceremonije kakva je bila na primjer prilikom Ronaldovog doživotnog ugovora s Realom.

Katalonski list L'Ara otkrio je početkom sedmice da Barcelona za plate izdvaja čak 480 miliona eura godišnje, što joj predstavlja 84 posto ukupnih rashoda. S obzirom na ovako alarmantne podatke, brojke o novim nevjerojatnim izdacima na Messija zvuče kao opterećenje koje Barcelona neće moći podnijeti.

Ali, bonus od 90 miliona eura ne dodaje se ionako prevelikoj cifri koja odlazi na plaće, nego je navedeno bogatstvo raspoređeno na četiri godine novog ugovora i ne računa se kao dodatni trošak na plaće.

Barcelona ipak mora namaknuti nova sredstva kako bi osigurala navedena 116 miliona eura za Messijev bonus prilikom potpisa novog ugovora i plaće, dakle bez premija za idućih pet godina.

Prvi korak prema povećanju prihoda novi je ugovor s Nikeom, ali pravi posao predstavlja prodaja imena stadiona Camp Nou. U tu svrhu Barcelona je angažirala Van Wagner, vodeću firmu na području sportskog marketinga. Barcelona za promjenu imena stadiona na razdoblje od 25 godina traži 200 miliona eura.

PODIJELI