PODIJELI

Sukob na relaciji Fudbalski savez Republike Srpske – Područni fudbalski savez Banjaluka dobro je došao pojedincima da u ova teška vremena znatno poprave finansijsku situaciju, a izgleda najviše djeliocima pravde, piše Glas Srpske.

Naime, sudijama iz PFS Banjaluka onemogućeno je da dijele pravdu na prvoligaškim i drugoligaškim terenima manjeg bh. entiteta, pa su tako ni krivi ni dužni u prvi plan izbili arbitri sa premijerligaških terena, koji od početka sezone rade prekovremeno. Subotom sude premijerligašima, a nedjeljom prvoligašima i drugoligašima i obrnuto.

Takvu situaciju najbolje je iskoristio arbitar u Premijer ligi Zoran Grbić iz Prijedora, koji je u dosadašnjem dijelu sezone, tačnije od 21. jula kada je startovalo elitno takmičenje, već zaradio 3.975 maraka.

Iako je ovaj sudija 28. aprila 2017. godine kažnjen nedijeljenjem pravde do kraja te sezone zbog propusta na revanš utakmici polufinala Kupa BiH između Željezničara i Širokog Brijega, ovog ljeta uživa maksimalno povjerenje nadležnih i ne može da se požali da nema posla.

Od devet odigranih kola Premijer lige delegiran je osam puta (četiri puta kao glavni i četiri puta kao četvrti arbitar), a uz to još je jednom bio glavni sudija u Prvoj ligi i tri puta u Drugoj ligi Srpske.

Naravno, sav taj iznos od nepune 4.000 maraka nije završio u njegovom džepu, jer su troškovi službenih lica fiksni, bez obzira na to odakle su i gdje sude. Tako glavni arbitar u Premijer ligi po utakmici ima 500 maraka, ali tim novcem mora da plati i put, eventualni smještaj, hranu… Međutim, sigurno je zarađeni iznos Grbića veći, jer nisu računate utakmice u mlađim kategorijama koje se igraju pod okriljem FS BiH i FS RS.

Iza Grbića je njegov sugrađanin Luka Bilbija, koji je zaradio 3.350 maraka takođe na 12 utakmica, ali je bio drugačije raspoređivan, a iznos od 3.000 maraka prešli su još Miloš Gigović iz Gradiške (3.200) i Banjalučani Dragan Petrović (3.000 maraka).

Međutim, ne smije se zaboraviti da je Petrović dijelio pravdu samo na premijerligaškim terenima.

PODIJELI