PODIJELI

Piše: Admin Čaušević

Hajdukovac za Hajdukovca. Zašto kvariti već oprobani recept koji je dao rezultate? Možda je to bilo pitanje koje su sebi postavili čelnici Željezničara kada su odlučili da pokušaju angažovati Sandra Gotala.

Plavima je potreban novi napadač, Ivan Lendrić je već najavio odlazak sa Grbavice. Vrijeme prolazi, pripreme počinju u ponedjeljak kada će Slavko Petrović prozvati svoje fudbalere. Na prozivci će se pojaviti Lendrić, a možda i njegova potencijalna zamjena, Gotal.

Vezani tekst: Plavi imaju novog kapitena

Gotalu je 25 godina, a već je promijenio 11 klubova. Rođen je u Austriji gdje je odslužio vojni rok i to u elitnoj jedinici Kobre. Karijeru je počeo u Bregenzu, promijenio je nekoliko klubova u rodnoj zemlji, da bi 2014. godine potpisao za Hajduk.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju u oktobru 2014. godine je kazao kako je u Austriji imao reputaciju zločestog dečka.

“Nisam bio uvijek discipliniran, bio sam pomalo “bad boy”. Sad sam odlučio promijeniti ponašanje, okrenuti novu stranicu u životu”, tada je kazao Gotal.

Član splitskih Bilih je bio jednu sezonu, na 34 utakmica je postigao 12 golova što je sasvim pristojan učinak.

U Hajduku je na 34 utakmice postigao 12 golova

Zatim su uslijedile avanture po Švicarskoj(St.Gallen) i Turskoj(Malatayspor). Kao fudbaler St. Gallena napravio je skandal u martu 2016. godine.

Odbio je da na kondicionim treninzima nosi uređaje za mjerenje fizičke spreme te ga je tadašnji trener Joe Zinnaber momentalno isključio iz tima. Pravdao se kako dva mjeseca nije primio platu pa je odlučio da na taj način iskaže neku vrstu bojkota.

U septembru prošle godine je potpisao za Piast Gliwice. Sa poljskim klubom se rastavio na neslavan način. U januaru je sporazumno napustio klub i to kao “žrtva” trenera Radoslav Latal.

“Razočaran sam, onako kako sam i tretiran. Latal je sa mnom pričao samo dva puta, kad sam došao i otišao. Razlog za rastanak su povrede? To je samo njegova kritika kako bi doveo svog sunarodnjaka u klub. Ne znam ko je Papadopulos(češki napadač Michal Papadopoulos op.a.), ali sam pogledao njegovu statistiku. Ove sezone je postigao jedan gol. Nema rezultata, a ima i 32 godine. Sigurno se ne osjećam inferiornim u odnosu na njega, ali on je trenerov prijatelj”, rekao Gotal nakon odlaska.

Inače, Latal se u Piastu zadržao dva mjeseca duže od Gotala pošto je smijenjen u martu.

Nakon Poljske gdje je na četiri susreta postigao jedan gol, austrijski napadač koji posjeduje i hrvatski pasoš se odlučio oprobati u Izraelu. Potpisao je sa Ashdadom. U minuloj polusezoni uglavnom je sjedio na klupi ili nije bio u rosteru za utakmice. Upisao je svega šest nastupa bez postignug gola.

Na ukupno 222 utakmice u svojoj karijeri ovaj 25-godišnjak je postigao 49 golova. Na Grbavici su uspješno oživjeli karijere Ivan Lendrić, Miroslav Stevanović i neki drugi igrači. Možda to uspije i Gotalu, ako uopšte potpiše ugovor sa najtrofejnijim bh. klubom.

PODIJELI