PODIJELI

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra od 20,45 sati igra prijateljsku utakmicu protiv bivšeg svjetskog i evropskog šampiona Šapanije.

Na megdan Špancima Zmajevi predvođeni Robertom Prosinečkim otputovali su u fantastičnom raspoloženju. Remijem u Beču protiv Austrije izboren je plasman u završnicu Lige nacija, kao i proboj u elitni rang tog takmičenja. Vrijedi spomenuti da su Džeko i društvo još jednom napunili kasu Saveza do vrha.

Osim play offa B divizije, u kojem mogu ostvariti i plasman na EURO 2020, Zmajevi će u idućoj sezoni Lige nacija biti u žrijebu sa najjačim evropskim selekcijama.

Među njima će biti i popularna Furija, naš sutrašnji protivnik.

Radi se o reprezentaciji s kojom smo relativno često igrali. No, nikada nismo pobijedili. U naših sedam međusobnih duela, Španci su slavili pet puta, a samo dva puta bilo je neriješeno. Od tih sedam utakmica, samo je jedna bila prijateljska. Ona posljednja u St. Gallenu kada smo izgubili 1:3.

U sedam duela protiv Španaca samo jednom nismo uspjeli zabiti gol (6. septembra 2008. u kvalifikacijama za SP u Africi). Španci su nam u sedam utakmica svaki put barem jednom pogodili mrežu, a ukupno je u tih sedam susreta 17 lopti završilo u našoj mreži. Mi smo s druge strane zabili deset golova manje. Od sedam golova koje smo zabili Furiji, samo je Zvjezdan Misimović pogađao dva puta. Osim Misketa mrežu Španaca tresli su još Elvir Baljić, Mirsad Bešlija, Elvir Bolić, Edin Džeko i Emir Spahić.

Ono što je također zanimljiv podataka jeste da je u tih sedam utakmica protiv Španije na golu Zmajeva stajalo šest različitih čuvara mreže i to ovim redom, Gušo, Piplica, Hasagić, Tolja, Hasagić, Supić i Begović. Definitivno, sutra će u Las Palmasu i sedmi naš čuvar mreže dobiti priliku protiv Furije. Ibrahim Šehić, a možda i neko od rezervi koje je Prosinečki pozvao, Vedran Kjosevski i Kenan Pirić.

Jedina dva remija protiv Španaca izvukli smo pod palicom Blaža Bake Sliškovića. Mišo Smajlović (dva puta), Ćiro Blažević (dva puta) i Mehmed Baždarević (jednom) ubilježili su poraze.

Prvu utakmicu protiv Španije BiH je odigrala 2. septembra davne 2000. godina na stadionu Asim Ferhatović Hase (1:2).

Najbliže pobjedi smo bili 8. juna 2005. na legendarnoj Mestalli u Valenciji kada smo vodili do 96. minuta. Misimović je zabio u 39. minutu, a pred polazak u svlačionicu Špancima je bod donio Marchena.

PODIJELI