PODIJELI

Šveđanka Stina Nilsson i Norvežanin Johannes Hoesflot Klaebo osvojili su naslove olimpijskih pobjednika u skijaškom trčanju u disciplini sprint klasičnom tehnikom na ZOI u Pjongčangu.

Nilsson (24) je dominirala takmičenjem skijašica, ostvarila je najbolje vrijeme u kvalifikacijama, pobijedila je u svojim grupama i u četvrtfinalu i u polufinalu te sve okrunila uvjerljivim nastupom u finalu prošavši ciljem sa 3.03 sekunde prednosti ispred srebrne Norvežanke Maiken Caspersen Falle (27) odnosno 3.37 sekundi ispred bronzane Ruskinje Julija Bjelorukove (23).

Vodeći skijaš u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa ove sezone Klaebo (21) je nakon razočaravajućeg 10. mjesta u skiatlonu u nedjelju u sprintu opravdao očekivanja i stigao do svog prvog olimpijskog zlata. On je u kvalifikacijama ostvario drugo vrijeme, no potom je pobjeđivao u svojim grupama, kako u četvrtfinalu tako i u polufinalu, dok je u finalu ciljem prošao sa 1.34 sekunde ispred srebrnog Italijana Federica Pellegrina (27), inače aktualnog svjetskog prvaka u sprintu, koji je u foto-finišu za dvije stotinke nadmašio bronzanog Rusa Aleksandra Bolšunova (21).

PODIJELI