PODIJELI

Piše: Mladen Bošnjak

U ovo bi vrijeme bilo logično razmišljati o nastavku prvenstva, o proljetnom dijelu Premijer lige, o eventualnim favoritima za naslov, o strahovima od ispadanja… Međutim, mene je „prebacilo“, ja sam već u jeseni, mene neke druge kombinacije progone.

Hajdemo uzeti zdravo za gotovo da će se Velež vratiti u elitno natjecanje, da će momčad Ibre Rahimića izdržati do kraja i obradovati navijače. Vjerujmo a će i navijači Zrinjskog imati razloga za zadovoljstvo, ili zbog titule, ili zbog plasmana u europska nadmetanja. Još ako se prođe koje pretkolo…
I onda derbi!

E, to je ono zbog čega me „prebacilo“, zbog čega sam u mislima odjahao u jesen. Hoće li Mostar, konačno, dobiti pravi nogometni derbi, hoće li sraz gradskih rivala biti praznik nogometa, hoće li avenije i sokaci ječati pobjedničkim pjesmama, ili… Na to „ili“ bolje i ne misliti. Valjda se nakupilo dovoljno mudrosti, dovoljno zdravorazumskog rasuđivanja, dovoljno sportskog naboja, i dovoljno iskustva toliko potrebnog za jedan istinski derbi u Mostaru.

Valjda je odbačena ona primitivna retorika praćena uništavajućim izljevima mržnje, valjda je niz Neretvu otplovio barem dio nesnošljivosti, valjda je nogomet zauzeo mjesto koje mu pripada. Jer, isključujući svaku patetiku i podilaženje, Mostar je pravi nogometni grad, apsolutni broj jedan u Bosni i Hercegovini. Mostar je jedna od nogometnih kolijevki, grad nogometnog vica, šeretluka, razigranosti i vedrine. Zato mu treba normalan derbi. Bez stotina pancir košulja, bez vodenih topova, bez sumornih šljemova i pendreka. Mostaru treba mostarski derbi!

Jeli to stvarno moguće, ili je ovo komentatorska tlapnja nedostojna trenutka u kojem se nalazi Mostar i Bosna i Hercegovina. Prije dvadeset godina se govorilo „nije još vrijeme“, prije petnaest „nije još sazrelo vrijeme“, prije deset „normalizacija nije u interesu politike“, prije pet „ovo treba ukinuti“. Što reći danas, na pragu novih utakmica Veleža i Zrinjskog? Jeli ultimativno došlo vrijeme za normalnu nogometnu utakmicu između Zrinjskog i Veleža? Između dva kluba jednoga grada?

Kad bih pitao Franju Džidića, Avdu Kalajdžića, Duška Bajevića, Vladimira Skočajića, Envera Marića…, svi bi unisono viknuli: Da, došlo je vrijeme pravog derbija! Jest, ali šta je s onima koji u mračnim stranačkim katakombama planiraju marifetluke i argumente za predizborne kampanje? I njih se pita, itekako.

Ali, valja nama, barem u podsvijesti, projicirati jedan uzorni gradski derbi, obilježen isključivo nogometnim detaljima. Jesen nije daleko.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba.

PODIJELI