PODIJELI

PIŠE: Suad Krajnović

U jučerašnjem derbiju Prve lige F BiH odigranom na Banja Ilidži u Gradačcu, koji je zasluženo pripao ekipi NK Zvijezda, više se vidjelo oko terena nego na samom igralištu.
Zvijezda je borbeno ostvarila pobjedu od 2:0 (1:0), golovima Cvijanovića uz još po par propuštenih šansi na obje strane i time jasno stavila do znanja da u ovom prvenstvu ima ozbiljne ambicije i da će se borba za vrh voditi do kraja prvenstva. U prva dva kola, iako se još ništa ne zna o jačini I snazi svih ekipa, već se može naslućivati da će borba i za vrh i za opstanak biti žestoka jer su skoro sve ekipe poprilično izjednačene. Ipak po prva dva kola, a rano je za neke prognoza, može se naslutiti da ostaje nekoliko ekipa koje će pretendovati za vrh a to su pored favorita Olimpika i Sloge uvijek jaki Rudar K., Bosna V. Zvijezda, te uvijek kandidati koji vrebaju svoju šansu iz drugog plana, ekipe Bratstva i Čapljine.

Dakle, pola lige ima šansu za vrh dok će druga polovica biti u situaciji da se bori za opstanak. Ove analize se odnose na trenutne pokazatelje jer se još ništa ne zna i u igri je još 28 kola, još se ne znaju pravi kvaliteti svih ekipa, pogotovo da li je stvar trenutne krize ili rasporeda plasman takvih ekipa kao što su Metalleghe, Velež, Travnik, Orašje…
Ono što je važno napomenuti, vezano za jučerašnju utakmicu, je sportski duh koji je vladao prije, za vrijeme i poslije utakmice. Tome su sigurno doprinijela I dvojica trenera, izuzetnih nogometaša, velikih prijatelja i nadasve sportista koji su svoje sportsko poimanje igre prenijeli i na igrače tako da je derbi, iako borben, protekao u fer i sportskoj igri.

I predsjenik kluba Sloge je sa domaćom Upravom zajedno pratio utakmicu iz lože, dokazujući tako da se ipak u našem nogometu stvari kreću nabolje i takav sportski odnos je čak malo bacio u sjenu značaj derbija ali ga nije umanjio, čak štaviše. Čestitke i jednoj i drugoj ekipi i njihovim vodećim ljudima, jer takvi odnosi su preduslov povratka navijača na stadione, te ponovnog vraćanje onog sportskog duha na naše stadione.

PODIJELI