PODIJELI

Jasmina Kavazović, trail trkačica iz Jablanice, aktuelna državna prvakinja u brdskom trčanju u sklopu priprema za državno prvenstvo koje će se održati 4. i 5. septembra 2020. godine gdje će braniti titulu, učestvovala je na testnoj utrci na Sutjeska Trail i osvojila  prvo mjesto. Trčalo se 45 kilometara sa 2500m uspona. Jasmina je pomenutnu stazu istrčala za 7 sati i 17 minuta, a osim prvog mjesta u ženskoj kategoriji, osvojila je i četvrto mjesto u ukupnom poretku. Ovo je jedna u nizu testnih utrka koje Jasminu očekuju pred najbitniju utrku, državno prvenstvo u brdskom trčanju.

Trail trkačica iz Jablanice poslije utrke je rekla da je ovo za nju do sada najteža staza kojom je prošla: Staza je izuzetno tehnički zahtjevna, bez gotovo imalo hlada.Bili smo prepušteni sami sebi bez okrepnih stanica, vode smo imali samo na prirodnim izvorima. Prvih nekoliko kilometara trčala samu u društvu, kasnije sam se odvojila i trčala sama do kraja što nije ugodno u ovakvim uslovima. Zadivila me ljepota prirode, Perućica posljednja prašuma u Evropi, Maglić, Trnovačko jezero, Sutjeska zbog kojih se i vraćam tamo. Na kraju mogu reći da sam zadovoljna rezultatom, jer i sam dolazak do cilja je veliki uspjeh, rekla je Jasmina Kavazović.

Već narednog vikenda 8.avgusta Jasmina će učestvovati na Igmanu na Red Bull 400 gdje će trčati najžešćih 400m na skakaonici. To je u svijetu poznata kao jedna od najluđih i najžešćih utrka. Trči se uz skijašku skakaonicu 400 metara koja je pod nagibom od 37 stepeni.

Poslije toga za Jasminu Kavazović državnu prvakinju iz Jablanice slijedi odmor i psihološke pripreme za najvažniju utrku u godini i odbrani titule. Na državnom prvenstvu trčat će se na stazi od 77 km i oko 3350m uspona, što je jedan novi izazov, jer se na prošlom prvenstvu trčalo nastazi od 45 km i uspona 2500m.

(Enver Nimanović/Sportske.ba)

PODIJELI