Connect with us

BH Reprezentacija

Mladost reprezentacije BiH – floskula ili realnost?

Objavljeno prije

,

“Imamo Gazibegovića koji je danas odigrao prvu zvaničnu utakmicu za reprezentaciju i dva mlada igrača u odbrani i treba nam malo vremena. Možda je to razlog ovakve igre, ekipa je mlada”, riječi su selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivayla Peteva nakon remija između Finske i Zmajeva u Helsinkiju (1:1).

No, koliko je sastav reprezentacije Bosne i Hercegovine trenutno uistinu mlad?

FOTO: NS/FS BiH

Krenimo redom – upravo od prvog kola Lige nacija i već spomenute utakmice između Finske i BiH (1:1). Od prve minute tada su zaigrali (u zagradama godine fudbalera):

Šehić (33), Gazibegović (22), Hadžikadunić (23), Ahmedhodžić (23), Kolašinac (28), Hadžiahmetović (25), Prcić (28), Pjanić (32), Stevanović (31), Krunić (28), Džeko (36), a sa klupe su ušli Gojak (25), Hotić (26), Menalo (25), Prevljak (27).

Kako je Petev uistinu i rekao, za Zmajeve tada zaigrao zaista mladi 22-godišnji Jusuf Gazibegović, a atribut mladih može se dati i 23-godišnjim stoperima Ahmedhodžiću i Hadžikaduniću.

Uslijedio je meč protiv Rumunije na Bilinom polju (1:0).  Za BiH su tada počeli:

Šehić (33), Sušić (31), Ahmedhodžić (23), Saničanin (27), Ćivić (26), Cimirot (29), Prcić (28), Gojak (25), Stevanović (31), Duljević (28), Džeko (36). Sa klupe su ušli Bešić (29), Kolašinac (28), Hadžiahmetović (25), Pjanić (32), Prevljak (27).

Zatim su Zmajevi gostovali Crnoj Gori (1:1), a ovaj sastav je započeo susret:

Šehić (33), Sušić (31), Hadžikadunić (23), Ahmedhodžić (23), Kolašinac (28), Pjanić (32), Hadžiahmetović (25), Gojak (25), Hotić (26), Krunić (28), Džeko (36), a kasnije su minute zabilježili i Demirović (24), Prevljak (27), Menalo (25).

Junski ciklus bh. reprezentacija je završila pobjedom protiv Finaca (3:2), a utakmicu su počeli u sastavu:

Šehić (33), Stevanović (31), Hadžikadunić (23), Ahmedhodžić (23), Kolašinac (28), Prcić (28), Pjanić (32), Krunić (28), Menalo (25), Duljević (28), Džeko (36). Kao rezerve su nastupili Kovačević (28), Miličević (29), Gojak (25), Hadžiahmetović (25), Ćivić (26).

FOTO: NS BiH

Bez ijednog fudbalera mlađeg od 22

Dakle, najmlađi fudbaler koji je u ovom ciklusu zabilježio nastup jeste 22-godišnji Gazibegović, a i njegove minute završene su sa susretom u Finskoj. Ozbiljniju minutažu imali su Hadžikadunić i Ahmedhodžić sa po 23 godine. I skoro da se može reći da sa navedenim fudbalerima spisak “mladih” u A selekciji BiH završava: 25-godišnjacima je, ipak, taj epitet teško dati.

Niko mlađi od 22 godine nije dobio ni minute – a nije da nije bilo opcija, poput, za primjer, 19-godišnjeg Amara Dedića koji se našao u konkurenciji za najboljeg mladog fudbalera na svijetu u izboru talijanskog Tuttosporta – pa nije za iznenaditi ako ljubiteljima bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije stoji upitnik iznad glave pri slušanju toga da je ekipa trenutno mlada.

Stoga, gore navedene informacija jasno govore da najveći dio aktuelnog sastava Zmajeva čine ipak nešto iskusniji igrači – barem po godinama, a iskustvo njihovog igranja u reprezentativnom dresu je druga tema.

(T.Š./Sportske.ba)


BH Reprezentacija

Nurkić: “Sramotno da se ovo dešava jednoj reprezentaciji”

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Facebook

Večeras je najveća zvijezda bh. reprezentacije, centar Portlanda Jusuf Nurkić, govorio za Novu BH, a između ostalog dotakao se nove sramote u kojoj se našla bosanskohercegovačka košarka.

– Mislim da je sramotno da se ovo dešava jednoj reprezentaciji. Nemam komentar. Nekako mi podrazumijevamo da će biti turbulencija. Uvijek imamo neki bojkot nečega. Nadam se da barem u budućnosti neće biti toga. Atmosfera je super i to je nešto što drži ovo sve, kazao je između ostalog Nurkić.

Reprezentacija BiH nalazi se na pripremama pred Eurobasket, a prema riječima Nurkića, još se ništa ne zna. Samo znaju da imaju dva treninga, a šta dalje?


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Navijač bh. reprezentacije poručio Nurkiću da treba dati novac Savezu, dobio je ekspresan odgovor od Jusufa

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Twitter

Ponajbolji bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić ušao je u verbalni sukob s jednim od navijača bh. reprezentacije preko društvene mreže Facebook.

Nova BH najavila je da će večeras emitovati intervju s Nurkićem, a u komentaru jedan navijač osvrnuo se na finansijske probleme Košarkaškog saveza BiH, pa napisao:

“Juka i Musa neka odvoje sedmičnu zaradu za Savez ako su patriote i to je to, kada neće kantoni i FBIH da spreme”, napisao je navijač Edis.

Potom mu je odgovorio niko drugi nego lično Nurkić.

“Zbog takvih kao ti Edise djeca odlaze!

Državna repka jel??

Ne sramoti se…”, napisao je centar Portland Trail Blazersa.

Nurkić je vrlo brzo na komentar dobio više od 100 lajkova.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Bh. reprezentacija ipak putuje u Estoniju

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: FENA

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak će otputovati na turnir u Estoniju, potvrđeno je iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Zbog ogromnih troškova, do posljednjeg trenutka bio je neizvjestan odlazak košarkaških Zmajeva u ovu baltičku zemlju, ali problem je na kraju riješen.

– Prije svega se moramo zahvaliti našim domaćinima, Košarkaškom savezu Estonije, bez čije pomoći ne bismo mogli učestvovati na turniru. Sam turnir će itekako dobro doći našoj reprezentaciji, kako bi igrači podigli takmičarsku formu, a stručni štab napravio adekvatnu analizu, rekao je generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan.

U estonskom Tartu naša će selekcija igrati protiv Estonije i Belgije.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE