Connect with us

Video

Fondacija Apotropos otvorila vrata u Bihaću

Objavljeno prije

,

Fondacija Apotropos jučer je i zvanično otvorila svoja vrata u Bihaću. U prisustvu gostiju, predstavnika institucija grada Bihaća, USK-a, države BiH i međunarodnih eksperata na svojim područjima, crvenu vrpcu su presjekli Amira Silić i Michele Lombardini koji su inače predstavnici fondacije koja ne djeluje samo u BiH već i u drugim državama Evrope i svijeta.

Fondacija postoji dvije godine i iza sebe već ima realizirane mnoge projekte. Pod sloganom ‘Za bolje čovječanstvo’ kao prioritetnu skupinu označavaju djecu, a u okviru inicijative prema delegaciji Evropske unije i UNICEF-u, predložit će da upravo njihov rani razvoj bude nacionalni prioritet svake države.

– U bliskoj će budućnosti svi spoznati da je empatija najjača i najvažnija zaštita od svih. To je jedna od najljepših ljudskih osobina. Ona je temelj svih ponašanja koje povezuje s dobrotom te je izvor suosjećanja, altruizma, požrtvovanosti i milosti jedni prema drugim za bolje čovječanstvo – rekao je u uvodnom govoru Besim Šarić, potpredsjednik fondacije.

Sam izraz Apotropos odnosi se zapravo na starateljstvo, naročito djece koja pripadaju osjetljivim, rizičnim i ranjivim skupinama, te zahtjevaju neophodnu brigu i zaštitu društva. Potreba za fondacijom se javlja kod osoba koje nisu u stanju da brinu o sebi i svojim poslovima, ne samo maloljetnici, već i odrasle osobe s mentalnim oboljenjima.

– Zbog toga radimo na realizaciji projekta zdravstvene, socijalne i pravne pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, kako u USK i BiH, tako i u drugim državama gdje je takva pomoć neophodna. Na ovaj način fondacija Apotropos postaje partner državnom sektoru, ne konkurent, gdje se brzo, adekvatno i efikasno djeluje na krizne situacije socijalno isključenih grupa – navedeno je.

Apotropos je ušao u registar fondacija kod Ministarstva pravde BiH te je s tim u vezi pristupio potpisivanju protokola o saradnji sa drugim fondacijama i klinikama u Švicarskoj i Evropskoj uniji. Samim tim osigurane su donacije medicinske i logističke opreme za zdravstvene ustanove u USK i BiH koje će se poslije carinske kontrole podijeliti krajnjim korisnicima.

Očuvanje kulturne baštine u cijelom svijetu se doživljava kao jedan od najvažnijih vidova ispoljavanja kolektivnog identiteta, a narodi i zemlje koji imaju dugu i bogatu ihistoriju kao što je BiH trebaju se ponositi i biti sretni tom činjenicom, navode iz fondacije Apotropos. Upravo zbog toga su pokrenuli i realizuaciju projekata koji se odnose na sanaciju starog jevrejskog i pravoslavnog groblja u Bihaću te katoličkog u Bosanskom Petrovcu, kao i osmanskog mezarja u Bosanskom Novom.

Jedna od osnovnih ideja za osnivanje internacionalne fondacije je pomoć pri rješavanju migrantske krize u BiH, a pokrenute su i aktivnosti za otvaranje ureda u Iraku, Keniji, kao i pomoć ugroženom narodu Ukrajine koji se suočava s patnjom kao narodi BiH tokom crnih devedesetih.


Ino fudbal

Haris je to zaslužio! Pogledajte kako su se Amerikanci oprostili od Medunjanina

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: Twitter

Bivši reprezentativac BiH Haris Medunjanin odigrao je svoju 168. i posljednju utakmicu u američkom MLS-u.

Medunjaninov Cincinatti je rezultatom 3:1 pobijedio Philadelphiju Union, a interesantno, sudbina je željela da oproštaj Medunjaninov bude na utakmicu njegovog aktuelnog i bivšeg kluba.

Medunjanin je u igru ušao u 85. minuti susreta, a reakcija navijača bila je fenomenalna. Dok se Medunjanin zagrijavao, sve vrijeme navijači su glasno skandirali da ga žele u igri, a u jednom momentu ih je smirivao i bh. veznjak.

Medunjaninu su tokom cijele utakmice navijači skandirali ime.

Inače, na samom početku utakmice upriličena je i svečanost povodom Harisovog opraoštaja od američkog fudbala.

“Ne volim biti u centru pažnje, nikada nisam bio takav. Uvijek sam bio tip iz pozadine koji je pomogao momcima. Jako poštujem što sam dobio ovakvu oproštajnu utakmicu. Cijenim sve koji su to napravili za mene”, rekao je Medunjanin.

Povratak u Evropu

Bivši reprezentativac BiH se nakon šest godina vraća u Evropu. Medunjain će prema medijskim izvještajima u narednim danima potpisati ugovor sa holandskim drugoligašem Zwolleom.

Medunjanin je, navode mediji, u jeseni karijere želio biti bliže kući. Odlučio se vratiti u Holandiju gdje je odrastao i najavio uspješnu karijeru.


Nastavi čitati

Ino fudbal

Pogledajte kako je Džeko zabio za Inter

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: Screenshot

Fudbaleri Intera rezultatom 8:0 pobijedili su Pergolettesea.

U strijelce na ovoj utakmici upisao se Edin Džeko, koji je preciznim i odmjerenim udarcem pogodio za 3:0.

Pored Džeke, dva pogotka postigao je Martinez, a u strijelce su se upisivali: D'Ambrosio, Galiardini, Calhanoglu, Lukaku, dok je jedan pogodak bio autogol.

(Džekin pogodak na 0:48 u videu)


Nastavi čitati

Ostalo

Tvrdio da je najjači čovjek na svijetu, pogledajte kakve je batine dobio

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: Screenshot

Jedan od najpoznatijih snagatora na svijetu, Sajad Gharibi poznat pod nadimkom Iranski Hulk, konačno je debitirao u ringu. Protivnik mu je u boksačkom meču bio Djumanov Almat Bakitovič, poznat kao Kazački gorila. U meču koji je samo pravilima podsjećao na sport, Gorila je odnio uvjerljivu pobjedu.

Oba borca su se borila u potkošuljama, vjerojatno kako ne bi pokazali koliko su nespremni došli. Hulku ni to nije pomoglo da sakrije svoje fizičko stanje, pa je već nakon minute borbe pozvao timeout. Nakon toga se zaletio na svojeg suparnika, koji se tehnički pokazao ipak nešto boljim, prenosi Index.hr.

Gorila je ušao u žestoku seriju udaraca, Hulk mu je bespomoćno okrenuo leđa i nije se više mogao braniti te je sudac opravdano prekinuo borbu i proglasio Kazahstanca pobjednikom zahvaljujući tehničkom nokautu.

Hulk je već ranije za sebe izjavio da je najjači čovjek na svijetu i da će u ringu odbraniti čast svoje nacije. Nakon ovakve predstave fanovi ga sprdaju na društvenim mrežama i govore kako mu mišići služe isključivo za pokazivanje.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE