PODIJELI

Razgovarao: Miralem Muminović

Da je Slovenija „obećana zemlja“ Bosancima i Hercegovcima jasno je odavno, a sve je više onih koji za život zarađuju na zelenim terenima ove prelijepe države. Prošle sezone su se za titulu prvaka ove zemlje borila tri naša internacionalca: Luka Menalo i Tomislav Tomić s Olimpijom, protiv Advana Kadušića čije je Celje, na veliko iznenađenje bilo uspješnije te zasluženo slavilo.

Jedan od nama najinteresantnijih igrača Prve lige Telekom Slovenije je Adis Hodžić. Adisovi roditelji porijeklo vuku iz Ćelića u koji je ranije mnogo češće dolazio nego sada jer zbog klupskih obaveza to više nije u mogućnosti. Rođen je u Trbovlju prije 21 godinu.

Kada je počeo i kako je tekao tvoj fudbalski put?

“Fudbal sam počeo trenirati sa šest godina u Zagorju. Sa 12 godina sam dobio poziv iz Olimpije, ali, pošto sam bio dosta mlad, tamo sam prešao tek sa 15 godina. U Olimpiji sam se zadržao još dvije godine, u međuvremenu postao U17 reprezentativac Slovenije, da bih potom potpisao svoj prvi profesionalni ugovor sa Mariborom. Tamo sam trenirao sa prvim timom, a nastupao za U17, odnosno U19 ovoga tima. U mom sjećanju će zauvijek ostati moja prva europska utakmica, kada sam, kao sedamnaestogodišnjak dobio priliku u kvalifikacijama za EL protiv Levskog. Sa Mariborovom U19 ekipom sam igrao Uefa YL, a potom je došao poziv moga sadašnjeg kluba, Gorice, kojeg sam prihvatio jer želim igrati redovno na najvišem nivou slovenske lige.”

Kakve su ambicije kluba u novoj sezoni?

“Gorica je klub sa dugom tradicijom u Sloveniji i ovdje važi za veliki klub. Cilj nam je zadržati prvoligaški status i plasirati se što je moguće više na tablici. U novu sezonu smo loše krenuli, ali ima naznaka da će biti bolje, jer neke smo bodove zaista nespretno i nesretno gubili kao u zadnjem kolu protiv Mure.”

Na kojoj se poziciji najljepše osjećasš?

“U klubu igram na poziciji desnog beka, i to mi je najdraža pozicija, tu najviše mogu pokazati. Također, snalazim se i na lijevom beku, igrao sam i desnog i lijevog vingera. Ali ipak, desni bek je moja prirodna pozicija.”

Pratiš li reprezentaciju BiH?

“Naravno! U toku sam, nadam se da će uspjeti u baražu osigurati nastup na EURU. BiH ima dosta dobru reprezentaciju pa ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se tamo nađu.”

Nastupaš za U21 reprezentaciju Slovenije, bio si redovan na spiskovima i mlađih kategorija. Da li je bilo kontakata iz NSBiH?

“Ne, nikada nisam imao nikakav kontakt sa bilo kim iz Sarajeva.”

Da li bi te obradovao eventualni poziv?

“Obradovao bi me (smijeh). Ja sam još mlad, svjestan sam da je ispred mene još mnogo napornoga rada, dosta radim na sebi pa se nadam da će budućnost, ako Bog da, biti dobra.”

PODIJELI