PODIJELI

“Dijaspora” je nepresušni izvor bh.talentata. Ima ih na svim kontinentima. U Skandinaviji najviše.

Priča o Bosancima u Švedskoj, a koja nikad nije dovršena, počela je sa Zlatanom Ibrahimovićem. Skoro dva desetljeća Zlatan spada u “Top 10” svjetskih napadača.

Poznato je i da su Ibrahimovići, više otac Šefik nego Zlatan, željeli dres BiH. Koji Zlatan nikad nije obukao.

Zbog neoprezne i nespretne rečenice “stručnjaka” u NSBiH “Imamo mi takvih koliko hoćeš”.., bh.reprezentacija je izgubila desetine Ibrahimovića.

Samo je, jedan drugi Zlatan, u to vrijeme jednako talentiran kao “Ibra”, Muslimović bezuvjetno pristao igrati za BiH. Kasnije se od ciklusa do ciklusa pojavi neki novi Zlatan, poput Muamera Tankovića, ali dres i poziv iz NSBiH ostaje sanak pusti ili posluži za dizanje cijene u Šveskoj.

Na sreću u Švedskoj, manje više, svako dijete, porijeklom s ovih prostora, želi dres BiH. Čak i kada nastupaju za mlađe švedske selekcije.

Druga je stvar što je NSBiH tradicionalno uspavan, bahat i odbojan po tim pitanjima. Svaki normalan Savez bi davno krenuo u borbu za super nadarenog defanzivca, kakav je Denis Hadžikadunić. Radi se o dvadesetogodišnjaku koji ima tridesetak nastupa u mlađim švedskim selekcijama i standardnom članu Rostova. Savez bi se trebao na sve načine potruditi da riješi administrativne prepreke i otkloni tehničke “smetnje” za nastup Hadžikadunića u dresu BiH. Nažalost taj odjel u Savezu “pali na guranje”, osim u slučaju kada pojedini menadžeri imaju ličnu korist. Tada se to završava “po skraćenom i ubrzanom postupku”.

Anel Ahmethodžić posjeduje i bh.i švedski pasoš. Anel je gotov, kompletan igrač, koji je prošao sve tamošnje selekcije. Pred njim je lijepa karijera. Znaju to skauti evropskih klubova, znaju svi, samo u NSBiH kalkuliraju, licitiraju…

Danas imamo na stotine, pa i hiljade bh.talenata u Skandinaviji koji žele igrati za BiH.

Ajnur Dedić (2004) , talentirani golman i Zenaid Zec saigrači su i najbolji u BK Olimpik Sweden. Dedić je već u registru NSBiH. Sretnija je okolnost što je pozivan na kampove i na okupljanjima se izborio za sjajne ocjene struke u NSBiH. Radi se super talentiranom golmanu sjajnih predispozicija.

I Zec, po vokaciji stoper, je vrlo nadaren. I on se, kao Ajnur opredijelio za BiH. I sanja nastup u dresu “Zmajeva”.

Ovakvi se dragulji na vrijeme “kaparišu”. Dok nije kasno. U suprotnom, i dalje će se ponavljati “slučaj Ibrahimović. NSBiH krivit će sve druge osim sopstvene pasivnosti.

(Sportske.ba)

PODIJELI