PODIJELI

Nema nikakvu poziciju u Savezu, niti je traži. Radi i uradio je za NSBiH više nego brojni skauti, koji su uživali brojne privilegije, pojedini iste zloupotrebljavali, a da iza sebe nisu ostavili ništa pozitivno.

Murat Alibašić, prijeratni nogometaš sarajevskih klubova, trener i sportski radnik sa potrebnim stručnim zvanjima, godinama volonterski radi za Savez i za BiH. Tako što sa svojim prijateljima, sportskim radnicima, bivšim asovima, organizuje kampove po Americi, Evropi, BiH i nudi savezu i selektorima potencijalne “Zmajeve”.

U intervjuu za Sportske.ba govorio je o proteklim kampovima, o saradnji s NSBiH, koja je bila plodonosna i višestrukoj koristi koju Bosni i Hercegovini donosi dijaspora…

“Svi smo svjedoci da je selektor Ivaylo Petev na posljednjih nekoliko utakmica pozvao i testirao više od tridesetak igrača. Možda je to nužno, ali ne shvatam zašto niko u NSBiH od selektora, skauta, trenera i sportskih radnika ne vidi Amara Sejdića. To je nogometaš koji oduševljava svojim igrama u Americi- kaže Alibašić na početku intervjua za Sportske.ba.

Naš sagovornik godinama je pravio nogometne “kartone” za talente širom Amerike.

” U NSBiH svi znaju da sam ranije ukazivao na potencijal Amara Sejdića. Ovakve utakmice prilika su za Sejdića, a ne da se ignorišu naša djeca” – smatra Alibašić.

Amerika je puna talenata, znaju to naši treneri i bivši selektori koji su pratili i sudjelovali u radu kampova, koje Alibašić radi s Nedimom Rundom, Nenadom Starovlahom, Slobodanom Janjušem, Semjonom Miloševićem, Namikom Alimajstorovićem i drugim trenerima i bivšim asovima. Otkriva šta ga najviše boli.

” Ja vam garantiram da Sejdić ima željeni kvalitet i da bi opravdao poziv u reprezentaciju. Ne shvatam kako neki sportski radnici, skauti i treneri u BiH razmišljaju i govore o amerčkom fudbalu. Omalovažavaju američki nogomet kao da se ovdje igra bejzbol palicama. Ne bi me toliko pogađalo da to govore njemački, španski, engleski treneri. Svi znamo da je naš nogomet, pa i država opterećena hipotekom korupcijskih afera, da nam se politika uvukla u sve sfere života. Znamo kako naš nogomet kotira i onda se nađe neko ko će kritikovati američki fudbal.

Alibašić ukazuje na efekte rada kampova koje je sa svojim timom uspješno organizirao.

” Desetine igrača je dolazilo na reprezentativna okupljanja mlađih selekcija. Neki su ostali igrati u BiH. Naša djeca dolaze igrati besplatno, za njih se ne plaća kompenzacija. Djeca u bh.kampove, koje organiziramo i u drugim prilikama, dolaze s roditeljima, troše novce, te na taj način pospješuju našu ekonomiju, turizam… Dijaspora se ne smije zapostaviti!- jasan i glasan je Alibašić.

U svakoj rečenici Alibašić ističe nepresušno vrelo bh.talenata. Ma, kako se čini, iskusni trener tvrdi da u dijaspori ima nasljednika Edina Džeke, Miralema Pjanića, Asmira Begovića, Vedada Ibiševića, Seje Kolašinca…

” Naša djeca samo traže šansu. Talenata ima širom Evrope i Amerike. Ima i na drugim kontinentima. Kao što ih ima u Bosni i Hercegovini…

Želi da se nastavi saradnja, koju je američka sportska organizacija US Soccer Education iz Denvera, imala s NSBiH.

“Nekoliko djece iz Amerike je upisalo nastupe za omladinske selekcije BiH. Neki su nastavili igrati u bh.klubovima. Poznajem puno bogatih Amerikanaca koji bi ulagali svoj kapital u BiH i u naš sport, ali sama politička situacija i ogromna korupcija u svim segmentima sprečavaju potencijalne investitore da se odluče na takav korak.

Na kraju je čelnicima NSBiH, javnosti poslao jasnu i glasnu poruku.

” Kad poziv u reprezentaciju dobije i “kunto i panto”, tražimo da se obrati pažnja na Amara Sejdića. Želimo samo nastaviti obostrano korektnu i korisnu saradnju koju smo imali sa NSBiH. Mi smo Bosanci i Hercegovci i želimo dobro svojoj zemlji i reprezentaciji, jer mi volimo Bosnu i Hercegovinu”- poručio je iz Amerike Murat Alibašić.

Na struci i čelnicima NSBiH je da odluče kako će shvatiti vapaj, ne pojedinca, već cijele i brojne bh.zajednice u Americi, ali i dijaspore širom svijeta. Svojevremeno, najčešće su bh.navijači, ljudi bez ikakvih funkcija u Savezu, lobirali i pritiskali Savez da obrate pažnju na Miralema Pjanića, Vedu Ibiševića i druge tada golobrade mladiće, koji su izrasli u vrhunske igrače.

PODIJELI