PODIJELI

Bosanskohercegovački atletičari Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer danas će nastupiti u kvalifikacijama u bacanju kugle na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Naš najiskusniji bacač Hamza Alić ističe da je spreman da ostvari dobar rezultat i nada se plasmanu u finale.

“To neće biti lako. Plasman u finale bila bi senzacija, kako za mene tako i za našu državu. Daću sve od sebe i pokušat ću da svoj cilj i svoje planove pokažem na terenu” – kazao je Alić.

Dugogodišnji atletski radnik Nusret Smajlović, profesor i dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i nekadašnji selektor atletske reprezentacije BiH, smatra da bi ulazak jednog od tri kuglaša u finale bio veliki uspjeh.

“Ukoliko u kvalifikacijama ostvare svoje najbolje rezultate, a to se od njih očekuje, imaju šansu izboriti finale, i to sva trojica. Ja bih bio sretan da to bude jedan. Kvalifikacije se u Riju održavaju u jutarnjim satima. Jutro nije vrijeme kad organizam dostigne odgovarajući radni nivo. Bacači iz tri hica trebaju baciti rezultat za finale. To za atletičare predstavlja posebno opterećenje, jer ako ne krenu u dobrom ritmu, često se dogodi da zakažu i prestupe u sva tri hica. Nadam se da se to neće desiti kod naših bacača i da će bar jedan izboriti finale”- kazao je Smajlović.

Kvalifikaciona takmičenja u bacanju kugle na rasporedu su danas 14.55 sati po srednjoevropskom vremenu. Ukoliko se neko od naših bacača plasira u finale očekuje ih nastup u petak, 19. augusta, rano ujutro u 01.30 sati po našem vremenu.