PODIJELI

Razgovarao: Haris Zilić

Tadžikistan je došao u centar fudbalske javnosti. Ne zbog kvalitete, nego zbog činjenice da se tamošnja liga igra u doba pandemije koronavirusa. Istina, igraju pred praznim tribinama, a jedan od razloga zatšo nisu prekinuli je i taj da liga dobije na nekoj popularnosti koliko je to moguće.

“Gazda” u ligi je ekipa Istiqlola iza koje stoji državni vrh, a najpoznatiji klub je CSKA Pamir, koji je igrao zapažene uloge i u bivšoj ligi SSSR-a.

Bh. trener, Kemal Alispahić radio je u Tadžikistanu. Vodio je A tim ove selekcije u kvalifikacijama za SP u Brazilu, a vodio je i U23 reprezentaciju ove azijske države, koja je među najsiromašinijim na svijetu.

Alispahić je u razgovoru za Sportske.ba približio Tadžikistan, njihov fudbal i ovu možemo reći “egzotičnu” ligu koja je ipak stigla na naslovnice većine medija.

“Jedna lijepa zemlja, gdje je 93 % zemlje planine. Glavni grad je Dushanbe i tu se odvija većinom život. Tadžikistan je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, ali imaju fudbalsku tradiciju. CSKA Pamir je najpoznatiji klub i kroz SSSR. Oni su krajem 90-ih imali građandski rat, pobijedila je demokratija i tada je počeo fudbal. CSKA je nakon raspada SSSR-a bačen u drugi plan i osnovan je Istiqlol. Naziv nose po njihovom prazniku”, rekao je Alispahić na početku razgovora za Sportske.ba.

Liga im je najmlađa u Aziji.

“Vodio sam Tadžikistan u kvalifikacijama za SP u Brazilu i vodio sam U23 reprezentaciju. Sada imaju ligu od 10 klubova, tu je bilo i 16 klubova. Oni su najmađa liga u Aziji. Profesionalna su liga, ali po kvaliteti nisu ko PLBiH ako se generalno gleda neki prosjek.”

Reprezentacija se lagano probija, a po kvalitet bi mogli dobiti Želju i Sarajevo, ističe Alispahić.

“Fina zemlja, korektni ljudi. Igrači su talentovani. Teško im se probiti u Aziji, daleko su od Katara, Koreje. Znali su gubiti od Japana i 9:0. Napravili su jedan dobar program posljednjih godina. Oni igraju tri programa kvalifikacija, teško im se probijati. Nisu nikad bili na SP-u. Nisu nivo Japana, Irana, ali njihova reprezentacija bi mogla dobiti Sarajevo i Želju. Nisu ni od Itsiqola bolji ni Sarajevo i Željo.”

Okruženi su bogatim zemlja, što bi mogla biti dobra prilika za iskorak fudbalerima.

“Oni imaju igrača po Rusiji. Okruženi su bogatim zemljama. Predložio sam i jednog igrača Hajduku dok sam tamo radio. Mladi su, vole fudbal.”

Stadioni su problem.

“Infrastruktura im je slaba. Imaju stadion u Dushanbeu gdje reprezentacija igra. Loša im je infrastruktura generalno, siromašna su zemlja, ali imaju dosta kampova za razvoj mladih igrača. Oni u tim mladim igračima vide i finansijsku korist. Napravi se igrač, proda, tako i bude te finansijske injekcije.”

Neki igrači u Tadžikistanu nisu daleko kvalitetom od PLBiH.

“Par igrač iz Tadžikistana mogu igrat kod nas u ligi bez problema. Pitanje vremena kad će neko napraviti iskorak. Slično ko u nas, ne možeš očekivati da iz BHT PLBiH ide odmah u Bayern.”

U tri grada se sve odvija, plate nisu visoke.

“Oni imaju dvije lige i sve im se svodi u tri grada, gdje je glavni Dushanbe. Finansije se vrte oko Istiqlola. Nema niko više do 10.000 dolara platu, možda jedan ili dva igrača. To vam je otprilike 17.000 maraka, ali i to je zato što državni vrh gura.”

PODIJELI