PODIJELI

Nogometni treneri danas su najugroženija populacija. I najmanje zaštićena vrsta. Bolje reći nikako.

Zna to i Kemal Alispahić, jedini u BiH koji je i kao igrač i kao trener igrao i radio u Sarajevu i Želji. Posebna je to privilegija. Premda spada u trenere srednje životne dobi, na klupi je više od dva deseteljeća.

Trener Vratnika, pa Želje, Sarajeva, zatim angažman u Azerbejdžanu, potom u Iranu, Siriji, Tadžikistanu. Nije se bojao posla, sam je sebi krčio trenerski put. Osim profi licence govori tri -četira jezika, ima iskustvo u radu s klubovima i reprezentacijama. Bio je trener Jedinstva i Čelika. Alispahić je otac tri sjajne mlade i super ambiciozne i talentirane košarkašice. Rijedak je to primjer u BiH.

Alispahić nikome ne sapuna dasku. Naprotiv. Kada se neki klub iz unutrašnjosti zagrije za njegove usluge, Kemo preporuči nekog drugoga. I po tome je “raritetna” pojava na nogometnoj sceni u BiH. Danima može pričati o nogometu.

– Ja bih danima, opet gledao i slušao Ivicu Osima. Njegova razmišljanja su nauka. Željo je pod Osimovim vodstvom osamdesetih godina igrao najljepši nogomet. E, tako danas igra Evropa. “Švabo” je nogometni genij- tvrdi Alispahić.

Smatra da ima lijeka za naš nogomet. I obrazlaže.

– Spas je u Ligi mladih ili da se starosna dob za juniore pomjeri za još godinu. Kako ne bi nastala praznina nakon što igrači, nedovoljno zreli izađu iz juniorskog tima. Najbolje je, ipak rješenje kada bi svi klubovi imali timove koji bi igrali “Ligu mladih.” Najviše do 21-22 godine. Tu bi se kalili igrači.

Kemu smo zatekli u Hrasnici na utakmici Druge lige Centar. Neke njegove kolege vikend provedu uz daljinski, a Kemal, iako trenutno bez angažmana, prati sva nogometna dešavanja.

– Evo gledam ovaj Famos… Kakav je to bio klub. Sedamdesetih bio je na pragu ulaska u prvu jugoslovensku ligu. Sve sam vam rekao. U Famosu su igrali vrhunski igrači, poput Tabaka, Ibrahimovića, Ekmečića, Ćosića, Šumara, Novakovića… Ma, to su bili igrači za reprezentaciju. Evo i sad gledam ovog napadača. Jel Tahmaz se zove? Odličan igrač! Dobri su bočni, kako se zovu? I lijevi i desni krilni. Kažeš Emir Džudžević i Muhamed Divjan..-pita i u istoj sekundi, premda bez zapisnika sazna imena zanimljivih igrača.

Kako kojeg Kemo pomene, Dino, najvatreniji navijač, diktira imena svakog Famosovog igrača. Divjan, ljevak je brat Muamera, nekadašnjeg igrača Želje. Ima sjajne predispozicije. Emir Džudžević radi od šesnaest do šesnaest, ofanzivno sudjeluje u skoro svakom Famosovom napadu. Hvali i mladog golmana Moševca, s kojim je Famos igrao to popodne i ostvario sigurnu pobjedu.

S pravom Alispahić ističe kandidaturu za mlađe državne selekcije, a gleda sve utakmice, od kantona do Premijer lige. Gleda, analizira i prenosi svoje bogato iskustvo. I tako satima s Alispahićem o nogometu. Navečer šalje poruke i hvali Bosance po evropskim ligama, ukazuje, preporučuje, najavljuje bolje dane za bh.nogomet.

S trenerima poput Alispahića, te mlađom gardom Krunićem, Dudićem, Ivankovićem, Žižovićem, Crnogorcem, A. Spahićem, A. Hodžićem, Ćorićem, Karačićem, Remetićem.. naš nogomet može hvatati korak za Evropom. Sve je do Saveza. Što prije uvede “reformu”, prije ćemo voziti evropskim tračnicama.

S.R.

PODIJELI