PODIJELI

Razgovarao: Haris Zilić

Bosna i Hercegovina ima aktivnu hokjeašku reprezentaciju. Istina, naši hokejaši igraju SP najslabije divizije, ali sama pojava hokejaškog tima je velika stvar za našu državu.

Hokej je sport u kojem u budućnosti možemo napraviti i iskorak, obzirom da dosta momaka vani zarađuje svoj hokejaški hljeb, a neki od njih imaju i uspješne karijere.

Jedan od njih je i 24-godišnji Amil Krupić, koji je rođen u Halmstadtu, a sa puno uspjeha nastupa za ekipu Kristianstadsa u drugoj ligi Švedske.

U Švedskoj je hokej nacionalni sport. Svi nivoi takmičenja su na ozbiljnoj razini, a primjerice radi, HockeyAllsevnskan u kojoj Amil nastupa je među deset najboljih u Evropi iako je riječ o drugoligaškom takmičenju.

“Moji roditelji su iz BIH, Otac je iz Dubice, majka iz sela Sanica kod Ključa. Trenutno igram za Kristianstad, a rođen sam u Halmstadtu u Švedskoj”, predstavio se Ammil na početku razgovora za Sportske.ba.

Hokej je u Švedskoj na veoma profesionalnoj razini.

“Meni je ovo posao. Imamo treninge, utakmice, putujemo. Kad nema puno utakmica dobijemo i dan slobodno. Uglavnom ovdje ste svaki dan posvećeni svom pozivu. Hokej je popularan.”

Bilo je i priče u vezi reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Bilo je malo priče, ali problem je što u ovoj ligi nemamo pauzu za reprezentativne akcije. Vidjet ćemo šta nosi budućnost.”

NHL?

“U životu sve radim korak po korak. Naredni cilj mi je najjači rang švedskog hokeja. Ja sam hokej počeo trenirati sa devet godina, bukvalno svako jutro i svaku noć sam imao trening. Idemo postepeno, samo jaki treninzi, da zdravlje posluži.”

Trenirao je i fudbal, a upravo jedan fudbaler, Amilu je sportski uzor.

“Trenirao sam malo i fudbal i veliki sam navijač Malmea. Moj sportski uzor, ujedno uzor i u karijeri, a i najdraži sportista je bio i ostao Zlatan Ibrahimović. Veoma cijenim sve ono što je napravio u karijeri.”

Inače, Kristandstad je trenutno u sredini tabele HockeyAllsvenskana, odnosno poziciju ispod onih koji vode u doigravanje za plasman u viši rang.

PODIJELI