PODIJELI

Povratak Senada Lulića u reprezentaciju najaktuelnija je priča pred baraž Lige nacija, koje “Zmajeve” može odvesti na Evropsko prvenstvo. Delegacija NS BiH na čelu sa predsjednikom Elvedinom Begićem, selektorom Dušanom Bajevićem te Emirom Pilavom i Zvjezdanom Misimović bila je u Rimu, gdje je razgovarala sa Senadom Lulićem, koji se od reprezentativnog dresa oprostio po okončanju neuspješnih kvalifikacija za Svjestko prvenstvo 2018. godine.

Lulić nije saopštio odluku. Kapiten Lazija uzeo je “time out” te će naknadno odlučiti da li će se ponovo priključiti državnom timu. O njegovom mogućem povratku u reprezentaciju razgiovarali smo sa nogometnim stručnjacima te novinarima, koji prate reprezentaciju.

Avdo Kalajdžić smatra kako Lulić svoju ljutnju u ovom trenutku treba ostaviti po strani, dok je novinar Edin Borovina mišljenja kako je u pitanju još jedna predstava za javnost. U nastavku, pogledajte šta su rekli…

Avdo Kalajdžić:

“Lulić je jako potrban reprezentaciji. Prevelik je ulog u pitanju, pa se po strani moraju ostaviti sve svađe i neslaganja, kako sa jedne tako i sa druge strane. Lulić ljutnju mora ostaviti po strani, jer je potreban reprezentaciji za ove dvije utakmice, Imamo skroman igrački kadar, te nam je svaka pomoć dobrodošla. Plasman na Euro nije mala stvar.”

Kemal Alispahić:

“Pitanje je karaktera, hoće li on pogaziti svoju riječ, pa ponovo zaigrati. Mislim da bi bio od pomoći za ove utakmice baraža, ali mi moramo tražiti nova rješenja, jer su sve to igrači u godinama. Moramo oformiti U 23 ligu,iz koje bi crpili mlade igrače. Čisto sumnjam da će Lulić prihvatiti poziv, ali je u svakom slučaju pozitivno razmišljanje Bajevića koji razmišlja o svim igračima. Prošlim selektorima je bilo lakše, Džeko je bio mlađi, imali su Misimovića, Spahića… Javlja se problem što nemamo odakle crpiti igrače. Moramo nalaziti novi kvalitet, a liga U- 23 bi bila jedan od najboljih poteza”.


Adis Obad:

“Mislim da Lulić treba biti pozvan u reprezentaciju, svaki igrač koji ima kvalitet je dobrodošao. On igra fenomenalno za Lazio, te ne vidim razlog zbog kojeg ne bi bio pozvan.”

Vlatko Glavaš:

“Dobrodošao je svako ko može pomoći, a Bajević kaže da može i da mu treba za ove dvije utakmice. Samo ja sam u principu za kada jednom odete i oprostite se mislim da takav povratak može ponekad biti i kontraproduktivan, ali opet kažem treba vjerovati Bajeviću i situaciji u kojoj se nalazimo pred ove utakmice u martu mjesecu za odlazak na Evropsko prvenstvo.”

Feđa Dudić:

“Mislim da bi dobro bilo da se odazove pozivu, pomogne nam odlaskom na Euro a onda i oprosti se nakon Evropskog prvenstvo i tako bi zaokružio svoju reprenzetativnu karijeru igranjem na dva velika takmičenja.Svojim iskustvom i znanjem sigurno može pomoći i to je neupitno, samo znači njegov voljni momenat je li spreman opet se staviti na raspolaganje državnom dresu.”

Edin Borovina (Fokus.ba)

“Posipanje pepelom… Nisu prstom mrdnuli kada je Lulić odlazio, jedva su čekali da ga se riješe. I njega i Vede i Begovića… Sada kad je svima jasno koliko su nas ukanalili, pokušavaju stvoriti kakvu takvu atmosferu pred baraž, i privid da su spremni uraditi sve za dobrobit repke… Lulić je sve ovo vrijeme bio kapiten jednog od najboljih timova Serije “A” i kao takav itekako je imao mjesta na spisku selektora A tima. Katastrofalni potezi i ponašanje koje rade Begić i kompanija, rezultirali su s tri katastrofalna izgubljena kvalifikaciona ciklusa, u kojime niti smo napravili rezultat, niti smo obavili smjenu generacija. Lulićev eventualni povratak, a sumnjam da će se desiti, neće promjeniti ništa.”

Sedin Selimović (Faktor.ba)

“Nacija smo koja se možda i prerano odriče svojih vrhunskih fudbalera, koji i dalje igraju na najvišem nivou. Poređenja radi, Miroslav Klose je igrao za Njemačku bukvalno dok je mogao hodati po terenu, iako Elf ima impresivnu bazu igrača. Za Lulića se vrijedi boriti, naročito zbog činjenice da posjeduje ogroman kvalitet. Osim toga pruža fantastične partije u dresu Lazija čiji je ujedno i kapiten, a Rimljani su hit Serie A. Povratkom Lulića bismo dobili dodatni kvalitet u igri, naročito u onom dijelu gdje smo možda i najslabiji, a to su pretrčani kilometri i borba do zadnje kapi znoja. Za nadati se da će “operacija Saveza” uroditi plodom i da će Lulić promijeniti odluku”.

Semir Mustafić (N1)

“Lulić je potreban reprezentaciji. Pokazao je utakmicama u Laziju da može mnogo pomoći reprezentaciji te da može igrati još uvijek na najvećem nivou”.


Feđa Ibrulj (City TV)

“Mislim da ne bi bilo loše da se Lulić vrati, jer svaki igrač će nam biti od velike važnosti za utakmice baraža. Mi smo mala zemlja i ne raspolažemo velikim brojem igrača, tako da nam je svaka pomoć dobrodošla. Ukoliko on ne želi to je njegova stvar. On je donio takvu odluku i nećemo se u to mješati. U svakom slučaju je pozitivno imati što više igrača na raspolaganju, da bi i kvalitet bio što veći.

(S.T./N.S./Sportske.ba)

PODIJELI