PODIJELI

U Argentini su objavljeni rezultati nalaza obdukcije tijela legendarnog Diega Armanda Maradone, koji je preminuo prošlog mjeseca, a nakon objave nastupio je šok u cijeloj naciji i šire.

Naime, rezultati su prije svega pokazali da u tijelu nije bilo tragova alkohola ili droge, kako se očekivalo s obzirom na Maradonine loše životne navike, ali da su bili prisutni lijekovi koji mogu utjecati na živčani sistem, što je bio dovoljan razlog da se počne raditi na pripremi tužbe za odgovorne.

Argentinski mediji pišu kako Maradona, koji je preminuo od infarkta, tokom kućnog oporavka nakon operacije hematoma na mozgu nije primao nikakve lijekove za srce, iako je bio srčani bolesnik. Obdukcija  je otkrila da je Maradonino srce bilo dvostruko teže od uobičajenog srca (503 grama).

– Analiza je pokazala da su Maradoni davani lijekovi za živčani sistem, ali ne i lijekovi za srce, s kojim je imao velikih problema. Neki od lijekova koje je primao mogli su izazvati jaču aritmiju na srcu, naveo je jedan od istražioca i tako dao dodatnu podlogu za istinost navoda Maradoninog advokata da je Argentinac bio zapostavljan u njegovim posljednjim sedmicama prije nego što će umrijeti.

Mauro Szeta, glasnogovornik policije u Argentini,izjavio je za tamošnje medije kako “postoje indikacije da se smrt Diega mogla izbjeći”, a navodi se i da je istraženo djelovanje hitne pomoći koja prva reagovala, ali kasno, tek nešto manje od sat vremena nakon što Maradona imao infarkt, te da im je za dolazak bilo dovoljno svega 12 minuta, ali su sporo reagovali.

PODIJELI