PODIJELI

Jedna od najubjedljivih pobjeda Žaljezničara protiv nekog favorita, ostvarena je na Grbavici protiv Crvene zvezde (3:0) 1989.godine.

O velikom trijumfu napisano je puno tekstova. Fenomenalnu partiju te augstovske večeri odigrao je dvostruki strijelac Nikola Nikić.

Željezničar oslabljen neigranjem nekoliko standardnih prvotimaca, sa tinejdžerom Željkom Pavlovićem na golu, koji je dva dana ranije vraćen sa ljetovanja u Sarajevo. Stao je na gol i nije se uplašio atomske navale Zvezde sa Stojkovićem, Savićevićem, Prosinečkim…

U ovoj utakmici igrao je i aktuelni trener plavih Amar Osim.

Ipak, malo je poznato da je na klupi Crvene zvezde sjedio tadašnji vođa navijača Delija, Željko Ražnatović Arkan.

Zlikovac koji će devedesetih u Hrvatskoj i BiH predvoditi horde zlikovaca koji su činili nezapamćene zločine, sjedio je iza stručnog štaba “crveno-bijelih” koji je tada predvodio Dragoslav Šekularac.

Arkan je, kasnije su pričali svjedoci, dolazak u glavni grad BiH iskoristio za razgovore i sarajevskim ogrankom Delija.

Godinu kasnije, na zagrebačkom stadionu Maksimir, predvodio je navijače Crvene zvede u pravljenju haosa, uoči utakmice sa Dinamom.

Na Grbavici je Arkan mogao tek gledati kako plavi razbijaju jedan od najmoćnijih timova koji je dvije godine kasnije osvojio titulu prvaka Evrope.

(Arkan na videu 1.55)

PODIJELI