PODIJELI

Razgovarao: Semir TIKVEŠA

Danas je za Sportske.ba govorio Asim Škaljić, bivši fudbaler Veleža, Željezničara i Siona. Ovaj univerzalni defanzivac je jedan od najboljih poslijeratnih fudbalera mostarske ekipe. On je za naš portal govorio o svojoj fudbalskoj karijeri, o Veležu nekad i sad, te je također govorio i o svom trenutnom trenerskom angažmanu:

U Velež sam stigao kao i većina Mostaraca. Igrali smo turnire mahala, na koje su dolazili Veležovi skauti i gledali ima li iko interesantan. S tih turnira je u Velež došlo dosta igrača, a konkretno iz moje generacije je čak nas devet igralo za Velež. Tu smo bili ja, moj brat Armel, Kodro, Serdarević…

 

Kakav je bio taj period u Veležu?

Taj period u Veležu je bio veoma loš. Situacija u klubu je bila loša, a ja sam dobio ponudu iz Zagreba, dok su tu bili Kranjčar i Prosinečki. Sve je bilo završeno, a ja sam otišao u Mostar da pokupim neke stvari. Tad su me iz Veleža nagovorili da ostanem u klubu, te da će mi garantovati platu i sigurnost. Ja sam pristao. Dobio sam jednu platu nakon koje su nam rekli, ko hoće da igra bez para neka igra, a ko neće ne mora.

 

Kako si otišao u Sion?

Onda smo igrali neko vrijeme tako, a ja sam na polusezoni na poziv Admira Smajića otišao u Sion. Sa Sionom sam igrao i Evropu, te je to za mene bilo jedno ogromno iskustvo. U Švicarskoj sam ukupno bio pet i po godina, a pored Siona sam igrao i za Chiasso. To je klub koji se nalazi na samoj granici Švicarske i Italije. te je u to vrijeme bio kao Sionov drugi tim. To je dobar klub u Švicarskoj, koji se često takmiči i u elitnom rangu švicarskog fudbala. Ipak, Sion više pamtim, jer sam sa njima igrao i Evropu, Kup Uefa, gdje smo izbacili austrijski Ried, ali smo onda ispali od Bayer Leverkuzena, za koji je tada nastupao Sergej Barbarez.

 

Upisao si i jedan nastup za reprezentaciju BiH.

Za reprezentaciju BiH imam jedan nastup i to protiv Srbije i Crne Gore. U reprezentaciju sam stigao preko mlade reprezentacije, sa kojom sam igrao nekoliko ciklusa. Bio sam kapiten u mladoj reprezentaciji, igrao sam dobro u Premijer ligi, te sam tako bio pozvan.

 

Da li si prije odlaska u Sion imao ponudu Zrinjskog?

Prije nego što sam u Sion otišao tri mjeseca nisam trenirao. I zove me čovjek iz Zagreba, i pita me da li bi potpisao za Zrinjski. Donijeli su ugovor na kojem su mi nudili da samo upišem cifru. Ja sam ih odbio, jednostavno nisam mogao da idem tamo. To bi za mene bila sramota.

 

Iz Švicarske si se vratio u Velež, tada si odbio poziv Željezničara i Amara Osima?

Vratio sam se ovde i počeo pripreme sa Željom. Odradio sam par dana priprema u Međugorju, ali je onda uslijedio poziv Veleža, koji nisam mogao odbiti. Rekao sam Osimu da želim da se vratim kući. Iz Veleža sam otišao u Olimpik, a iz Olimpika u Želju. Međutim, to je bilo taman kad su mi djeca trebala krenuti u školu, te sam opet sa Osimom sjeo i razgovarao, gdje smo odlučili da se ponovo vratim u Mostar. U Veležu sam dobio duplo manji ugovor, ali sam opet pristao na to. Sedam mjeseci smo bili bez plate, te sam nakon toga otišao u GOŠK koji mi je ponudio i prevoz i platu, te sam tako završio u Gabeli. Onda je došao trener Jusufbegović u klub, te sam odlučio završiti karijeru.

 

Čim se sad baviš?

Ja sad imam školu fudbala National, gdje trenira preko 80 djece. Pored toga sam trener Bjelopoljca.

 

Da li si imao ikakvu ponudu iz Veleža, da budeš trener u omladinskom pogonu?

Iz Veleža nisam imao ponuda da budem u omladinskom pogonu. Iskreno, Velež mora pod hitno da poradi na tom planu. Ovo što radi nova Uprava je dosta dobro, gradi se stadion, ekipa igra lijepo, ali je omladinski pogon dosta zaostao, te se tu mora još dosta ulagati.  U zadnje vrijeme više gledam omladince Veleža nego prvi tim. Tu mi sin trenira, i od brata djeca također, onda nekoliko dječaka iz moje škole fudbala, tako da sam više tu nego na utakmicama prvog tima.

 

Ipak uhvatiš vremena i pogledaš nekad i prvi tim, kakvi su utisci, koliko može ova ekipa na čelu sa Dudićem?

Što se tiče prvog tima i trenera Dudića, imam zaista sve pohvale. Dudić je jedan profesionalac, dobar je momak. Gdje god da je došao dobar je posao napravio. Ova ekipa je veoma kvalitetna, gledao sam ih protiv Željezničara i bio sam dosta zadovoljan. Znaju igrati fudbal, ne brane se, uvijek napadaju. Nisu bili ništa lošiji od Želje. Svaka linija dobro stoji, kompaktni su. Jedino što po meni fali u ovoj ekipi je jedan pravi lider, kao što su to kod nas bili Obad, Zaimović, Kadrić, Velagića…Ova ekipa sad to nema. To je jedino što po meni fali u ovoj ekipi Veleža. Ovaj Velež se razlikuje dosta od onog gdje sam ja igrao. Ovo sad je puno profesionalnije, plate su redovne, doprinosi… Kod nas je sve bilo nesigurno. Ipak, bitno je da stvari idu na bolje.

 

(Semir Tikveša/Sportske.ba)

PODIJELI