PODIJELI

Piše: Haris Zilić

Prije osam godina na EYOF-u 2011. godine u Liberecu, Henrik Kristoffersen je pomeo konkurenciju u slalomu i veleslalomu. Tada nije bilo dileme. Čudo iz Norveške, 16-godišnji Kristoffersen će biti zvijezda alpskog skijanja.

Tako je i bilo. Henrik je danas uz Marcela Hirschera najbolji slalomaš svijeta. U riznicama ima olimpijske, svjetske medalje, kao i Kristalni globus u slalomu.

Na ovogodišnjem EYOF-u u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, režira se slična priča, ali ovaj put u ženskoj konkurenciji. Magdalena Egger iz Austrije je osvojila zlato u slalomu i veleslalomu. U prosjeku je drugoplasirane ostavila za sekundu i 60 stotinki, a trećeplasirane za više od tri sekunde.

Neki će reći da to nije čudno, jer poznato je da Austrija ima sjajne skijaše i skijašice po tradiciji. Međutim, malo ko zna da je ova djevojka u svim uzrastima razbijala konkurenciju u Austriji i na Topolino utrkama.

Prve skijaške korake napravila je sa četiri godine, a do prvih pobjeda stigla je sa sedam godina, na Topolino utrkama. Najbrža je bila u Austriji u kategorijama U8, U10, U11, U12, U14…

Rođena je 22.1.2001. godine, tako da je sebi na Jahorini na najbolji način čestitala nedavno navršeno punoljetstvo. U Skijšakom savezu Austrije već je imaju na radaru i za B tim, na utrkama Svjetskog kupa, a možda je i krajem februara vidimo na Svjetskom juniorskom prvenstvu u alpskom skijanju u Valdifassi. Ako se pojavi na pomenutom prvenstvu i uzme zlato, to znači da ćemo je gledati i na završnici Svjetskog kupa u Andori.

Popularna Magi je već kao desetogodišnja djevojčica punila naslovnice u Austriji. Svrstavaju je u red novih zvijezda austrijskog skijanja. Nakon odlaska Marlies Schild, Katrhine Zettel, Austrija se traži u vrhu tehničkih disciplina, a možda Eggerova bude baš ta “oluja” nakon zatišja.

Buduća zvijezda alpskog skijanja stvorena je u Bosni i Hercegovini. Zvuči lijepo i ponosno zar ne?

Magi Egger, kraljica EYOF-a!

PODIJELI