PODIJELI
FOTO: Anadolija

Piše: Nedim Selimović

Reprezentativac BiH Eldar Ćivić potpisao je ugovor karijere. Ćivić je danas zvanično predstavljen u Ferencvarošu u milionskom transferu, a dolazi iz Sparte iz Praga gdje je nastupao protekle dvije sezone.

Na treninge putovao 20 kilometara

Eldar Ćivić vrlo mlad ostvario je prve kontakte sa loptom. Fudbalsku abecedu počeo je učiti u tuzlanskoj Slobodi, a na treninge je išao zajedno sa bratom Muharemom, koji je danas fudbaler Veleža.

“Ustajali smo u sedam ujutro i išli u Tuzlu autobusom na treninge. Uvijek je imao pobjednički mentalitet što je zadržao i danas. Davao je sve od sebe što mu se isplaćuje”, priča njegov brat Muharem.

U Slobodi se vrlo brzo nametnuo u jednog od najboljih pojedinaca u svom uzrastu te je dobijao pozive u omladinske selekcije BiH. Superiorna igra lijevom nogom, razoran udarac i probojnost po boku isticali su Eldara u prvi plan. Sa 14 godina već iz Slobode odlazi u Slovačko gdje se nastavio fudbalski školovati.

“Otišao sam u Češku na probu i nakon tri dana su mi rekli da ostajem. Nisam znao ni jezik, ali se na kraju sve isplatilo. Mislio sam da češki nikada neću naučiti. Roditelji nisu baš lako reagovali, ali ja sam imao taj cilj da budem fudbaler”, prisjeća se Eldar Ćivić.

Odluka o odlasku u Češku, kada je bio učenik prvog razreda srednje škole nije bila laka.

“Bilo nam je teško. Ostvaili smo ga samog, ali hvala Bogu snašao se”, govori Eldarov brat Muharem.

Eldar Ćivić u najjačem rangu češkog fubala debitovao je za Slovačko, a od ljeta 2017. godine igrač je Sparte iz Praga. Bio je kratko na posudbi u Spartaku iz Trnave, kada je osvojio naslov prvaka Slovačke. Igrao je za sve omladinske selekcije BiH, bio je kapiten U-21 reprezentacije u kojoj su između ostalog igrali Amer Gojak, Luka Menalo, Ermedin Demirović, Marijan Ćavar, Darko Todorović…

Poziv u “A” reprezentaciju BiH dobio je od Roberta Prosinečkog, a za “Zmajeve” je debitovao u junu prošle godine u susretu sa Južnom Korejom. Pružio je odličnu partiju te pokupio simpatije “Žutog”. U Ligi nacija bio je standardni “A” reprezentativac BiH kada je naša selekcija u konkurenciji Austrije i Sjeverne Irske završila prva u grupi i plasirala se u diviziju “A”. Do sada je za reprezentaciju odigrao osam utakmica.

Dinamo oklijevao, Prosinečki ga hvalio

Danima se Eldar Ćivić povezivao sa odlaskom u redove zagrebačkog Dinama. Najbolje preporuke dao je i selektor Robert Prosinečki.

“Otkako igra u reprezentaciji, niko nam nije stvorio problem po toj lijevoj strani. On je jako dobar igrač i dobra osoba. Mislim da bi bio pojačanje za Dinamo”, govorio je Prosinečki.

Ipak, Dinamo je oklijevao. Pregovori sa Spartom su stali, “Modri” su željeli posudbu, hrvatski mediji u međuvremenu su već Ćivića najavili na pripremama pod komadnom palicom Nenada Bjelice, ali se na kraju desio preokret. Kada su u hrvatskom prvaku saznali da će ostati bez planiranog pojačanja, željeli su kompletirati transfer sa Spartom, ali je već bilo kasno. Eldar Ćivić bio je na putu da potpiše za novi klub, u kojem je dobio i puno bolje uslove od onih koje je nudio Dinamo.

Ferencvaroš je u Eldarovoj karijeri stepenica više, a sa sa mađarskim timom igrat će u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

PODIJELI