PODIJELI

Fudbalska reprezentacija BiH godinu i Ligu nacija završava utakmicama s Nizozemskom i Italijom. Najprije ćemo 15. novembra gostovati u Nizozemskoj, potom godinu i takmičenje u grupi A lige nacija završavamo s Italijom. Na Grbavici.

Sportske.ba doznaju da će prije utakmica s “Azzurima” i “Tulipanima” igrati prijateljsku utakmicu. NSBiH želi popuniti fifin termin predviđen za prijateljske utakmice. Tri dana prije odlaska na megdan u Nizozemsku “Zmajevi” će ugostiti jednu moćnu reprezentaciju, koju vodi “naš” trener, pardon stručnjak s ovih prostora Dragan Skočić.

Za naš portal je potvrđeno da će bh. reprezentacija na Grbavici igrati s Iranom. S našom redovnom “mušterijom”.

Selektor Irana Skočić je potvrdio da iranska federacija razmišlja o ponudi BiH, ali i Paname.

– Zvanično još nije potvrđena utakmica, ali to je termin u kojem možemo igrati. Naš savez će odlučiti uskoro da li ćemo prihvatiti poziv da igramo s BiH, rekao nam je Skočić.

Kad god je trebalo nešto zaraditi neko oko bh. saveza bi ugovorio utakmicu s Iranom. Tradicija je to koja se brižljivo njeguje dvadesetak godina. S Iranom smo igrali kada je reprezentaciju vodio Mišo Smajlović. Bilo je to u Bihaću. Završilo je “miroljubivo” 2:2. Baš tada su kladionice uhvatile prve korijene na ovim prostorima. Selektor Irana bio je Miroslav Blažević, a direktor reprezentacije BiH Ćirin “intimus” Ahmed Pašalić. S Iranom je igrala i naša B reprezentacija, koju je vodio Husnija Arapović. S nama prijateljskom zemljom igrao je i Blaž Slišković. Bilo je to na desetodnevnoj turneji kada smo u pauzi igrali s Južnom Korejom i Iranom u Teheranu.

S Iranom će reprezentacija igrati na Koševu, ali tada je Ćiro Blažević selektor BiH. Utakmica je poslužila za “prebijanje” dugova nastalih iz ranijih perioda kada jedan selektor nije želio usred ljetne pauze voditi reprezentaciju na tako zahtjevno putovanje.
Bio je to nesalomivi Meho Kodro, nekadašnji as Veleža, Real C, Barcelone, Tenerifa, Alavesa, te devetka jugoslovenske i bh. reprezentacije. Tadašnji čelnici NSBiH svi redom dobili su vodu u koljenu klečeći i moleći Kodru da prihvati i povede “kakvu takvu” ekipu u Teheran, jer se Savezu garantiralo nekoliko stotina hiljada dolara zarade. NSBiH je prijetio bankrot, pa se selektora pritiskalo sa svih strana. Nudili su kompromisno rješenje, a jedno od njih je da nacionalni tim protiv Irana vodi tadašnji Kodrin asistent Borče Sredojević. Koji se našao u nesvakidašnjoj situaciji. Postati, barem nakratko selektor, a možda i dugoročno ili ostati čovjek. Borče je izabrao ovo drugo. Nije izdao Kodru. Kada su u NSBiH iscrpili sve metode, zaprijetili su smjenom Kodre i njegovog štaba. Ni pred tom ucjenom Kodro nije popustio. Nije vodio reprezentaciju u Iran, NSBiH je ostao bez dolara, a bh.mediji i navijači stali su uz Kodru i njegov tim. Odigrali su, na dan kada je i BiH igrala internacionalnu utakmicu s Azerbejdžanom, za svoju dušu. Kodro, Sergej Barbarez, Elvir Bolić i još pedesetak proslavljenih asova i standardnih reprezentativaca, okupilo se na Koševu pod motom “Za spas bh. fudbala.” Igralo se pred dvadesetak hiljada gledalaca, a dva sata ranije reprezentaciju, skrpljenu “zbrda zdola” gledalo je dvadesetak slučajnih prolaznika.

Treba reći da je i Kemal Alispahić uradio nešto što bi danas malo ko od trenera. Dobio je ponudu iz NSBiH da vodi “Zmajeve” protiv Azerbejdžana u Zenici. Podvučeno mu je da bi mogao biti dugoročno rješenje.

– Zahvalio sam Savezu. Čast je voditi reprezentaciju! Gdje ću protiv naroda. Veliki je to izazov, ali valja meni proći čaršijom”- kazao je Alispahić, koji je pobrao simpatije javnosti.

Godinu nakon smjene Kodre došlo je do “prebijanja” dugova s iranskom fudbalskom federacijom. Da ne bi platili penale “morala” se igrati utakmica s Iranom, ali ne u Teheranu, već u Sarajevu. Kako bi se iranskom savezu namirila šteta. Dogovoren je “pride” rezultat. S puno golova. Pobijedio je Iran s 3:2. S puno preokreta. Ne igram kladionicu, pa, mogu misliti kakvi i koliki su kladioničarski koeficijenti.

Trajna je to “ljubav” iranskog i bh. nogometnog saveza.
Tradicija se nastavlja novembarskom utakmicom. Nemojte se kladiti na rezultat. Iran s klupe vodi Dragan Skočić, dokazani trener, respektabilno ime u azijskom nogometnom svijetu. I što Dušan Bajević nikad ne bi i ni za kakvo blago ovog svijeta, pristao na nečasne radnje.

Za kraj nije nevažno znati da smo s Iranom igrali šest utakmica. U Bihaću je bilo 2:2, a ostale smo gubili, osim jedne. Na svjetskom prvenstvu u Brazilu pobijedili smo Irana s 3:1. Zato što je to, ipak svjetsko prvenstvo.

S. S.

PODIJELI