Connect with us

Fudbal

Azmir Husić: Jedini izlaz i spas za Slobodu zove se Azmir Husić

Objavljeno prije

,

Utakmicama 20. kola spustila se zavjesa na prvi dio sezone M Tel Premijer lige BiH.  Posebno je turoban prvi dio sezone bio za ekipu tuzlanske Slobode.

I pored velikih očekivanja i nekoliko iskusnih pojačanja koja su ove sezone stigla u F.K. Sloboda, tuzlanski klub na pauzu je otišao sa pretposljednjeg 11. mjesta.

Pomalo već umorni navijači tuzlanskog tima ponovo su razočarani još jednom sezonom u kojoj će njihova ekipa do kraja sezone očito voditi bitku za opstanak.

U Tuzli su odavno navikli da je zimska pauza često bila sudbonosna za klub, a mnoge velike promjene dešavale su se upravo u periodu od decembra do februara, od sudbonosnih Skupština, promjene upravnih odbora, velikih pojačanja, novih trenerskih imena…Prema informacijama do kojih je došao naš portal, u narednom periodu mogle bi se desiti velike promjene u Slobodi.

Naime, Azmir Husić bi se mogao vratiti na čelo F.K. Sloboda, o čemu će se više znati nakon odlaska na zimsku pauzu.

Sloboda je posljednji put evropske utakmice igrala upravo dok je Husić bio predsjednik. U to vrijeme, tuzlanski klub je bio hit prvenstva, vodio je borbu za trofeje, a nakon razmirica i nesuglasica unutar kluba, Husić je odlučio podići sidro te svoj fudbalski put nastavio sa Slogom iz Simin Hana koji će kasnije postati Tuzla City. Uspio je Husić sa Cityem izboriti i Evropu, ali do sada, više od toga nije moglo. Ni Tuzla Cityu ove sezone ne cvjetaju ruže,  nalaze se na 8. poziciji Premijer lige, što je daleko od borbe za vrh gdje smo „plave“ navikli gledati u proteklih nekoliko sezona. Ekipa je u velikoj rezultatkoj krizi, a ni u samom timu nema mnogo provjerenih fudbalskih imena, kao što je bio slučaj proteklih sezona.

Sloboda je sa druge strane nakon odlaska Husića godinama dobijala značajnu finansijsku podršku od strane Grada Tuzle, u jednoj sezoni radilo se o iznosu od čak 1.800.000. KM, imala je Sloboda onu podršku koju je Husić svojevremeno tražio od grada ali je nije dobio za vrijeme svog mandata u tuzlanskom klubu. Međutim, i pored izdašnih sredstava iz budžeta koji se sada kreće oko milion KM godišnje, što nema niti jedan drugi klub u Premijer ligi BiH, Sloboda se iz sezone u sezonu bori za opstanak.

Uprava tuzlanskog kluba najviše se oslanja upravo na trošenje budžetskih sredstava, bez mnogo dodatnih prihoda od ostalih sponzora, nedovoljno da bi se klub borio za najviše trofeje. U Slobodi ali i u gradskoj upravi stoga su svjesni da je klubu potreban ozbiljan investitor.

Privatizacija nemoguća bez Husićevog odobrenja?

Po odlasku Azmira Husića iz kluba, sada već bivši gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je sa svojim saradnicima tražio stabilan model po kome će funkcionisati tuzlanski klub, jer je upravo F.K. Sloboda za vrijeme 22-godišnjeg mandata Imamovićevog mandata ostala kao problem koji se nije riješio.

Navodno se razgovaralo i i pronalasku novog investitora, zagovara se prema našim saznanjima model po kojem posluju Osijek ili Rijeka u susjednoj Hrvatskoj ili F.K. Sarajevo, međutim i tom slučaju glavna sprega je ponovo – Azmir Husić. Naime, Husić ima aktivnu pozajmicu od skoro milion KM prema F.K. Sloboda. Po odlasku sa predsjedničke pozicije, javno je kazao kako nikada neće potraživati svoj novac osim u slučaju ako klub postane privatni. Takva situacija u startu bi odbila svakog potencijalnog investitora jer bi najprije morao isplatiti Husića.

Slijedom informacija o mogućoj promjeni upravljačkog modela F.K. Sloboda, te eventualnoj „blokadi“ od strane bivšeg predsjednika, kontaktirali smo samog Husića koji nam je kazao sljedeće:

  • Ma kakva pozajmica, ja sam davno rekao kako sam taj novac Slobodi halalio. To je bio jedan lijep period u kome smo za kratko vrijeme postigli veliki uspjeh i ja uopće ne potražujem taj novac. Davno sam kazao a i sada ću, kako se kod nas kaže halal olsun od mene za Slobodu –kaže Husić te dodaje:
  • Ja sam rekao i stojim pri tome da neću potraživati novac u slučaju da bilo ko uđe u klub. Jedino u slučaju kada bi neki stranac u potpunosti privatizovao klub, tada bi razgovarali, ovako me ne zanima taj novac.

Na naše pitanje da ukoliko dođe do promjene u samoj strukturi, odnosno promjeni upravljačkog modela tuzlanskog kluba, da li je upravo on spreman biti novi investitor za Slobodu, Husić je kazao:

  • Jedini spas i izlaz za Slobodu zove se Azmir Husić! Sloboda je poseban i drugačiji klub od svih ostalih u Premijer ligi. Nije Sloboda Sarajevo niti Željezničar, niti je Sloboda Zrinjski ili Borac, to su klubovi malo drugačije organizovani. Nema Sloboda političku podršku kao što je imaju neki klubovi u ligi, i to oni koji malo bolje poznaju dešavanja u našoj ligi, znaju o čemu govorim.

Zanimalo nas je da li to definitivno znači da bi se vratio u F.K. Sloboda.

  • Mislim da sam dovoljno rekao kada kažem da je za Slobodu jedini izlaz Azmir Husić, kaže nekada prvi čovjek „crveno-crnih“ te dodaje:

 

  • Ako želimo spasiti prije svega Slobodu i napraviti jedan ozbiljan i jak klub, onda sam spreman vratiti se, ali ovaj put na drugačiji način. Ne želim da to bude kao prošli put kada sam imao razne opstrukcije u radu i vođenju kluba. Ovaj put to mora biti drugačije, preuzeo bih klub ali bez uplitanja sa strane, trebamo odrediti jasno kako i na koji način če klub funkcionisati, – kazao je za Sportske.ba Azmir Husić.

Fudbalska zima u „Rudarskoj 2“ očito će biti toplija nego što se očekivalo…


Domaći fudbal

Iz Želje otvoreno o Diglisiću: Pregovori nisu prekinuti, poznat novi rok, imali razgovore sa drugim ponuđačem

Objavljeno prije

 

Autor

Na press-konferenciji Plavih govorilo se o eventualnom strateškom partneru kluba. Izjavu o tome je dao Edis Kovačević, predsjednik Želje.

– Bilo je nekoliko zainteresovanih. Usvojili smo strategiju na Skupštini koja je definisala način ulaska u klub. Mi imamo zastarjelo zakonodavszto za sportske kolektive, to je veliki problem. Klubovi su i dalje udruženja građana, mi smo kreirali model po kojem se može ući u klub. Neki su na prvu htjeli da olako uđu i privatizuju klub, to za nas nije bilo prihvatljivo. Takve stvari nismo ozbiljnije ni razmatrali. Diglisić je imenovan za strateškog partnera. Tada smo prihvatili njegovu ponudu, smatrali smo da je to najbolje rješenje. Čovjek je vrlo finansijski potentan. Nakon roka, dolazi do usporenja u tim aktivnostima vezanim za ugovor. Mi smo u novembru prema njemu izrazili nezadovoljstvo dinamikom tih pregovora. Ostavili smo rok do kraja godine da završimo pricu oko ulaska investirora. Postupak pregovora sa Eldinom nije prekinut, još je u toku, o tome odlučuje tim za pregovore. Kada se donese odluka, potpisuje se ugovor. Nakon nove godine javnosti ćemo iskomunicirati ishod pregovora, kao i cijeli tok pregovora – objasnio je Edis.

– Imali smo razgovore sa još jednim ponuđačem iz SAD. On je javio da nije u situaciji da podnese zvaničnu ponudu. Ime ne mogu reći. To su bili najozbiljniji ponuđači – kazao je.

– Uradili smo sve što je do nas bilo. Rok je do kraja godine. I “ne” je odgovor, ali očekujemo da to bude pozitivno. Nama nikad nije iskomuniciran nijedan problem zbog ovog ili onog. Strategija postoji i bila je prihvatljiva. Ne želim gatati i pogađati šta je razlog – rekao je Kovačević.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Željo ostaje bez generalnog sponzora

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: Armin Herić, www.fkz.ba

Na današnjoj press-konferenciji predsjednik Želje je otkrio da klub trenutno ima problem sa generalnim sponzorom.

– U procesu smo raskida ugovora sa generalnim sponzorom. Ljudi nisu izvršavali svoje obaveze. Okrećemo se, imamo pregovore s novim generalnim sponzorom. Kolaps kripto tržišta, sve te firme imaju problem.

I to nas valjda nije moglo zaobići – otkrio je Kovačević.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Predsjednik Želje upitan za najcrnji scenarij: Surađujemo s tužilaštvom, ima još duga ka Osimu

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: T.Š./ Sportske.ba

Večeras je u Plavom salonu održana press-konferencija FK Željezničar.

Na pressu je govorio Edis Kovačević, predsjednik Plavih.

– Klub je bio na ivici ponora, praktički da prestane sa radom. Što kažu u narodu, ne ponovilo se više nikad. Ove godine smo napravili iskorak, to želimo pokazati navijačima – kaže Kovačević na početku izlaganja.

– Mi smo pacijentu zaustavili krvarenje, pacijent je na putu ozdravljenja. Svjesni smo prošlosti i određenih dugova o kojima smo transparentno izvještavali. Suočavali smo se sa suspenzijama blokadama, prijetnjama. Neko je imao razumijevanja, neko ne. To je ogroman pritisak sa kojim se svakodnevno susrećemo. Dugovi su se akumulirali godinama. Klub radi pozitivno – dodaje Kovačević.

– Što se tiče poreskog duga, to je nama najveći teret u poslovanju. On je nastao u periodu od 2009. do 2015. Otplaćivao se kasnije u sporazumu sa Poreznom upravom. Došla je korona, akumulirao se taj dug. Ranije strukture nisu poštovale sporazum sa Poreznom upravom. Mi smo za godinu platili 900.000 doprinosa. Mi prvo izmirimo dug ka državi pa onda pustimo neto platu. U prošlosti se radilo obrnuto, nažalost tako se radilo. Imali smo zaključak vlade Federacije BiH, mi smo i dalje uplaćivali naše obaveze. Da pokažemo našu totalnu ozbiljnost kad je u pitanju porezni dug. Dogovorili smo se da prvo isplaćujemo doprinose pa plate. Sigurno da plaćamo sve pošteno, a pozivamo da istražite kako to funkcioniše u drugim klubovima – dodao je.

– Mi smo bili najviše oštećeni pandemijom, ali niko se nije sjetio da kaže šta ćemo sa sportom. U tom periodu prihodi dramatično opadnu. Uskoro ćemo podnijeti novi zahtjev Poreskoj upravi. Želimo otplatiti, ali ne možemo odjednom, u jednoj godini, zaraditi 2.4 miliona da bi vratili taj dug. Očekujemo razumijevanje i dodatno vrijeme za rješavanje poreskog duga. Hvala povjeriocima koji imaju razumijevanja za nas, ima ih dosta – priča predsjednik Želje.

– Mi smo svjesni svoje zakonske odgovornosti, za godinu smo uplatili 900.000 doprinosa. Nije ni državi u interesu da izgubi jakog poreskog obveznika. Zašto bi Porezna uprava gledala da ga izgubi? Pokazali smo dobru volju. Molim vladu Federacije da nam se da duži period da možemo tu glavnicu otplatiti. Najcrnji scenario? Mi ga ne očekujemo. Ja nisam u poreznoj, ne radim tamo, ne znam šta će odlučiti – dodao je Kovačević.

Da li je upitna imovina kluba ako Porezna uprava ne pristane, pitanje je koje je dobio Kovačević.

– Ako Porezna uprava donese odluku da nema sporazuma, ona ima svoje procedure kako će raditi, ne mogu ja to sada znati šta će oni odlučiti. Mi smo radili vrijedno i redovno izmirivali obaveze. Ako neko smatra da je to ništa i da treba ići u prinudnu naplatu i uzimati našu imovinu, šta mi tu možemo uraditi? To bi bio za nas vrlo težak udarac. Ja ne očekujem to. Možemo staviti kad je dug nastao, ja to ne znam napamet. Mi se trudimo da klub ostane živ i da imamo normalno poslovanje. Mi kao upravni odbor nemamo vremena kopati po prošlosti. Mi aktivno radimo sa tužilaštvom i policijom, dostavljamo dokumentaciju ali ne pričamo o tome. Imamo redovnu suradnju sa tužilaštvom i policijom oko nesavjesnog poslovanja.

Ima li Željo još dugovanja prema Amaru Osimu?

– Vidite, ne rado govorim o analitičkim podacima iz naših knjiga. Mogu reći da ima i svjesni smo da ćemo to morati izmiriti – odgovorio je Kovačević.

(T.Š./Sportske.ba)


Nastavi čitati

NAJČITANIJE