PODIJELI

Šest članova uprave Barcelone nezadovoljnih potezima predsjednika Josepa Marije Bartomeua podnijelo je u četvrtak navečer zajedničku ostavku, što bi moglo otvoriti krizu u vodećoj ekipi španskog prvenstva.

U svom zajedničkom pismu poslanom Bartomeuu naveli su kako podnose neopozivu ostavku.

„Došli smo do te tačke da se ne vidimo sposobnim vratiti kriterije i način upravljanja klubom uoči velikih izazova u budućnosti, a posebno nakon novog scenarija nakon pandemije koronavirusa“, napisali su.

„Nezadovoljni smo nesretnom epizodom vezanom za društvene mreže, poznatom kao ‘Barcagate’, a za koju smo saznali iz medija. Tražimo da se konačno predstave rezultati revizorske kuće i da svatko podnese svoju odgovornost“, dodali su.

 

Ostavke su dali Emili Rousand, Enrique Tombas, Silvio Elías, Josep Pont, Maria Teixidor i Jordi Calsamiglia čime je uprava ostala na 13 članova od ukupno 19.

„Predlažemo da se što prije organiziraju novi predsjednički izbori u klubu“, poručili su.

Barcelonin predsjednik Josep Maria Bartomeu otpustio je ove sedmice s funkcija četvoricu od njih.

Bartomeu se na taj korak odlučio nakon što su mediji u februaru izvijestili kako je Barcelona angažiovala kompaniju za ocrnjivanje Bartomeuovih protivnika preko društvenih mreža, te nakon što je prošli mjesec u medije procurila informacija kako se igrači protive smanjenju plata što je razljutilo kapitena Lionela Messija.

„Bartomeu me nazvao i rekao mi da želi remodelirati upravu jer nema povjeranja u neke direktore među kojima sam i ja, da sumnja da mu radimo iza leđa. Bilo je filtriranja informacija u medije koje su razljutile igrače. Smatrao je i da sam ja kritizirao rad uprave“, rekao je Rousand, jedan od kandidata za predsjednika u razgovoru za Catalunya Radio u srijedu.

„Odgovorio sam mu da razgovaram s novinarima ali ne filtriram informacije, te da nikada nisam kritikovao igrače. Što se direktora tiče, rekao sam mu da je situacija kao u svakoj kompaniji, ima vrijednijih i manje vrijednih ljudi“, dodao je.

Messi se oglasio saopštenjem 31. marta u kojem je naveo kako su se igrači odrekli 70 posto plate a također će uplatiti dio svog novca kako bi zaposlenici kluba tokom izvanrednog stanja dobivali 100 posto iznosa plate.

„Mi smo prvi koji smo uvijek pomagali klubu kada nas se to tražilo“, istaknuo je Messi. Španski mediji su prethodno izvještavali kako su igrači odbijali ponudu uprave o smanjivanju plaća.

Nakon toga je Bartomeu nazvao novine Mundo Deportivo i Sport sa sjedištima u Barceloni pa im rekao kako se igrači nisu protivili.

“U petak 20. marta smo (izvršni direktor) Oscar Grau i ja preko telekonferencijske veze razgovarali s Messijem i (njegovim zamjenicima) Busquetsom, Piqueom i Sergijem Robertom te smo im rekli kako želimo da smanje fiksni dio svojih plata, ne i varijabilni dio, dok traje izvanredno stanje. Od prvog trenutka su rekli da je to u redu“, rekao je Bartomeu.

PODIJELI