PODIJELI
FOTO: E. Čivić

Čelik se topi. Zenički klub proživljava najteže dane u novijoj historiji. Crvenocrni su prikovani na dno. Klub je pred ponorom. Skupština se ne sastoje jer istu nema ko sazvati. Ili pojedinci ne žele skupštinu. Svejedno.

Danas je priča se po gradu glavni u klubu Arnel Kalušic. Karataš. I to sve govori o stanju u klubu.

Čelik je u kratko vrijeme promijenio nekoliko trenera. Pavić, Beganović, Alispahić, Kamberović, Ištuk redali su se kao na filmskoj traci. Pomaka nije bilo. Ustvari bilo je, ali nagore.

Tek sada se vidi šta je Čeliku značio bivši gradonačelnik rahmetli Huso Smajlović. On je živio za Čelik. I otišao s ovog svijeta s brigom za svoj najdraži klub.

I dok klub tone jedan “sportski radnik” ulazi u drugi mandat. Muhamed Begagić uzživa sve privilegije kao prvi čovjek FS Ze Do kantona. Kao član aktuelne i buduće nogometne vlade u krovnom savezu.

Begagić uzima paušal, putuje po svijetu, veseli se, uzima poklone i druge sitnice, a Čelik se topi.

“Spavas li mirno Begagiću”, pitaju se Čelikovi navijači.

Upiru prstom u čovjeka koji godinama živi od fudbala dok zenički nogomet tone sve dublje. Nedavno je Elvir Bolić, dugogodišnji reprezentativac BiH, dijete Čelika, legenda Fenerbahcea na najbolji način opisao lik i djelo Begagića.

“Ni Platini ne bi dobio izbore u Zenici u Ze Do kantonu pored Muhameda Begagića. Nevjerovatno. Kao da nema drugog sportskog radnika osim Begagića. Dok je tako nema srece’, izjavio je Bolić nedavno za naš portal.

Doista ko to delegira Begagića koji će uskoro preuzeti drugi četvorogodisnji mandat člana Izvršnog odbora NSBiH. Za koga radi. Koga štiti. Kakvi su to delegati kojima je autoritet takva “gromada”. Ako Čelik tavori i bori se za sopstveni život, ako nema publike na stadionu. Ako u državnim selekcijama nema igrača i trenera Čelika. Koga onda predstavlja vječni kadrovik Begagić.

Ne tako davno Čelikovih igrača, trenera i sportskih radnika iz Zenice bilo je i u reprezentaciji i savezu bivše države. Ismet Rizamulić i danas je autoritet na prostorima bivše države. Ili jedan Suljo Čolaković. Tek sada se može izvagati Čolakovićev angažman i sve što je činio dok je bio na poziciji na kojoj je sada Begagić.

“Begagiću za koga radiš i da li mirno spavas”, pitaju se sportski radnici i navijači u Zenici i Ze Do kantonu.

(D.B./Sportske.ba)

PODIJELI