PODIJELI

Predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić odbacio je navode za pronevjeru koje su Tužilaštvu BiH u Sarajevu predali nekadašnji članovi Izvršnog odbora FS BiH Amer Halep, Ibrahim Adilagić i Senad Islam.

Trojica nekadašnjih Begićevih kolega iz državnog Saveza su predali krivičnu prijavu protiv Begića za pronevjeru kako je navedeno oko 10 miliona maraka.

“Razlog našeg dolaska je podnošenje krivične prijave protiv Elvedina Begića, predsjednika N/FS BiH, vezano za krivična djela koja je počinio u posljednje četiri godine. Radi se o utaji PDV-a u iznosu od 800.000 KM, zatim skrivenih pet miliona KM prometa, kao i sklapanju ugovora bez odobravanja Izvršnog odbora i još niz stvari koje smo naveli u prijavi. Otprilike oko 10 miliona maraka je zadokumentovanog iznosa kojeg smo prijavili Tužilaštvu”, rekao je Halep, kojeg je FS BiH suspendovao na 12 mjeseci još 2014. zbog kršenja Pravilnika ponašanja članova fudbalske organizacije.

Na šestom po redu “Danu fudbala” u Banjaluci, prvi čovjek FS BiH Elvedin Begić odlučno je odbacio ove optužbe i pozvao sve nadležne agencije da ponovo “pročešljaju” FS BiH.

“Šta da komentarišem? Ljudi koji su to uradili ne zaslužuju nikakvu pažnju, niti da im se pomenu imena jer je to reklama za njih. Ko su uopšte ti ljudi? Njih u sportu nema, niti imaju svoje mjesto. Imali su šansu, ali nisu odgovorili određenom trenutku. Danas je normalno u ovoj državi da protiv nekog podnesete krivične prijave. Dosta puta sam rekao, a ponoviću i danas mi podržavamo rad svih agencija za provedbu zakona. Ovo nije njihova prva prijava, i ranije su podnosili i dosad nijedna nije bila pravno utemeljena. Neće ni ova posljednja biti pogotovo jer se radi o funkciji predsjednika FS BiH. Oni bi trebali znati za šta je odgovoran prvi čovjek FS BiH”, rekao je Begić u razgovoru za “Mondo.ba”.

Predsjednik FS BiH je dodao da je optužba o pronevjeri 10 miliona eura smiješna.

“Oni pominju bez ikakvih problema brojeve od desetak miliona eura, to je zaista smiješno, ali opet podvlačim, mi u FS BiH podržavamo rad agencija za provedbu zakona i sremni smo u svakom trenutku da odgovorimo na sve, pa i na optužbe. Dokumentacija je uvijek raspoloživa agencijama na uvid. Dosadašnje provjere nisu bile pravno utemeljene, a mogu garantovati u svoje ime da ni ovo sad neće biti utemeljeno”, naglasio je prvi čovjek bh.fudbala.

Begić je u decembru prošle godine dobio drugi mandat u fotelji predsjednika FS BiH, koji će prema njegovim riječima, nastaviti da radi na daljem razvoju našeg fudbala.

“Plan je jednostavan, želimo da zadržimo ovaj nivo koji smo ostvarili u prethodne četiri godine. To su prvenstveno dobra organizacija i da nastavimo sa daljim razvojem. FS BiH će u okviru svojih mogućnosti raditi na poboljšanju sportske infrastrukture, a posebnu pažnju posvetićemo reprezentativnim selekcijama, naročito mladim”.

(Mondo.ba)

PODIJELI