Connect with us

Fudbal

Beogradski muftija bio prvotimac Sarajeva, za Zvezdu igrao pod srpskim prezimenom

Objavljeno prije

,

Foto: Alo!/Vladimir Marković

Muftija Mustafa Jusufspahić je u intervjuu za “Alo! Sprint” govorio o bogu, životu ali i strasti prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, fudbalu.

– Rođen sam i odrastao na Dorćolu, gdje je sport veoma važan segment života. Veliki broj prijatelja sam stekao kroz sport, pogotovo fudbal, tako da danas kao otac i svoju djecu usmjeravam da idu tim putem. Bave se sportom i jačaju duh i vjeru – ističe muftija Mustafa Jusufspahić, koji naglašava koji je sport po njegovoj volji.

– Veliki sam navijač Partizana i trenirao sam fudbal u tom klubu, gdje mi je trener bio čuveni Florijan Conja Matekalo. Kasnije sam igrao u Sarajevu, čak imam upisane i minute u seniorskoj konkurenciji na nekoliko mečeva, a svojevremeno sam bio na probi i u Crvenoj zvezdi.

Muftija je upitan koliko često u džamiju dolaze sportisti?

– Mnoge poznate ličnosti dolaze, a svojevremeno, dok je moj otac bio muftija, dolazio je Muhamed Ali. El Fardu Ben često dođe, Asmir Kolašinac kad god može. Bog voli sabornost, voli zajedničku molitvu više nego pojedinačnu.

– U to vrijeme, Vladimir Cvetković je bio sekretar, Dragan Džajić direktor, a Velibor Vasović trener. Imao sam tada 17-18 godina, već sam se preselio u Sarajevo, gdje sam upisao Medresu, i dobio sam poziv da dođem na „Marakanu“. Mislio sam da ću igrati s vršnjacima, ali sam se prešao. Došao sam na trening i tamo su me sačekali Dragan Stojković, Dragiša Binić, Vladimir Jugović… Najbolji igrači Jugoslavije.

Kako je prošla proba?

– Probna utakmica je bila zakazana u Zrenjaninu, ali kako sam bio registrovan za Sarajevo, nisam smio da igram pod svojim imenom, već sam nastupao kao Janković. Na tribinama je bio i očev prijatelj iz tog grada koji je držao poslastičarnicu i koji je, kad me je vidio, počeo da viče: „Mustafa, Mustafa“. Na poluvremenu mi je legendarni Bora Kostić, koji je vodio meč, rekao: „Dobar si, ali vidim da te ovdje dobro poznaju“, i zamijenio me. Često u šali kažem: „I meni su vikali ’Mustafa’ s tribina, ali se nikada nisam ljutio. Tek kasnije su to počeli da viču Vladimiru Stojkoviću.“

U njegovom slučaju bi to trebalo da bude uvreda jer je prešao u Partizan?

– To je, nažalost, u pežorativnom smislu uvreda, a sve potiče od Vuka Draškovića i njegovih romana, koji su doprinjeli da sukobi u bivšoj Jugoslaviji budu krvavi. Danas je on na nekoj drugoj liniji, što je dobro. Svi sazrijevamo, hvala bogu da je i on. Čovjek je biće koje se razvija i saznaje. Iz tog saznanja štiti svoja osjećanja i da je bog htio da svi budemo isti, on bi nas takvima i napravio. Mi treba da prihvatamo jedni druge takve kakvi jesmo. Sljedbenici Mojsija treba da budu pravi sljedbenici Mojsija, Hristovi da prate njegove riječi, pa ćete vidjeti koliko smo zapravo slični.

Muftija nije potpisao za Zvezdu, ali ima prijatelja na “Marakani”..

– Naravno. Mnogo prijatelja imam u Crvenoj zvezdi, a jednom prilikom, dok je Partizan bio ubjedljivo najbolji tim u zemlji, jedan od funkcionera kluba iz Ljutice Bogdana mi je rekao: „Dolaze nam popovi da osvještaju prostorije, ali ništa ne pali, daj dođi ti da pomogneš da budemo šampioni“.

Fudbal i sport generalno bi trebalo da spajaju ljude, a u današnje vrijeme situacija je potpuno suprotna?

– Ako hoćemo iskreno, ni vjerske zajednice nisu mnogo bolje, a ukoliko bismo to posmatrali na taj način, i mi smo neka vrsta kluba, jer nosimo određeni dres. Treba da usmjeravamo ljude na boga, jer je on taj kojeg treba da obožavamo, a ne nešto drugo. Postadosmo muslimanska, hrišćanska ili jevrejska zajednica, a mi bismo zapravo trebalo da budemo zajednica bogoljuba. Nije vjera ono što treba obožavati, već bog. Vjera je samo put kojim idemo ka bogu.

Istakao je kako je skupljao lopte na utakmici Partizan-QPR

* Koja vam je utakmica iz djetinjstva ostala u sjećanju? – Tu nemam dilemu. Partizan – QPR. Tamo smo izgubili rezultatom 6:2 i u Beogradu nam je trebalo 4:0 da prođemo dalje. Tribine su bile pune, a ja sam na toj utakmici bio na atletskoj stazi i skupljao lopte. Bilo je fantastično. Erupcija oduševljenja kad smo ih pobijedili i plasirali se dalje. Neopisivo.

Jedan od napada na Muftiju je bio i onaj za koji je osuđen Miloš Radisavljević Kimi, vođa navijača Partizana?

– Kimi i njegov otac su prvi bili da nas obavjeste šta se sprema, mada je to bila dužnost obavještajnih struktura. Mi smo ovdje imali školu u kojoj je bilo oko 20 dece uzrasta od 14 do 18 godina, a oni su nas upozorili da ih sklonimo, da bi nam kasnije i pomagali da iznesemo neke stvari. Neki drugi, iz najviših struktura tadašnje vlasti, odgovorni su za to, ne Kimi – kaže Jusufspahić za “Alo!”.


Domaći fudbal

Veležovi kalendari za 2022. godinu

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: FK Velež

Velež je na svojoj Facebook stranici obavijestio svoje pratioce da mogu kupiti službene kalendare za 2022. godinu. Veležov jubilarni kalendar je potpisan rukom stratega Rođenih Feđe Dudića. Ostalo ih je još svega desetak!

Inače, cijena jednog kalenadara je 10.40 KM. Velež ove godine slavi svoju stotu godišnjicu, te su ovi kalendari napravljeni upravo povodom toga.

Kalendari se mogu kupiti u fan shopu (Adema Buća 6, Cernica) ili putem web-shopa na sljedećem linku:

Službeni kalendar FK Velež Mostar 2022.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Bivši fudbaler Želje, Čelika i Konyaspora novi trener federalnog drugoligaša

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: FK Bosna Mionica 3

Nakon što je večeras za Bosnu iz Mionice potpisao bivši fudbaler Rijeke Tarik Hrštić, Bosna je dovela još dva pojačanja. Potpisao je i Almir Piragić. Piragić je 22-godišnji fudbaler koji igra na poziciji desnog beka. Došao je iz Zvijezde iz Gradačca. Pored toga, igrao je za Biberovo Polje i Jedinstvo 1952 iz Vučkovaca.

Pored igračkih pojačanja, Bosna se pojačala i na klupi. Novi trener kluba iz Mionice je Muamer Salibašić.

Salibašić je nastupao za Čelik, Orašje, Željezničar, Budućnost, Zvijezdu i Lokomotivu iz Miričine u Bosni Hercegovini. U inostrastvu je nastupao za Pomorac, Konyaspor, Sabah, Sarawak, Dagerfors, Varnsdorf i Muhlbach/Hkg.

FK Bosna Mionica 3 je član Druge lige FBiH – Grupa Sjever. Bosna je trenutno na sedmoj poziciji sa 25 bodova iz 15 utakmica.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Zvijezda demantovala navodnu zabranu registracije igrača

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: NK Zvijezda Gradačac

Danas je u medijima izašla informacija da je Zvijezdi iz Gradačca zabranjena registracija novih igrača, zbog zabrane od strane FIFA-e. Uprava NK Zvijezda se izjasnila po ovom pitanju. Oni u svojoj izjavi navode da su izjave bile netačne i da nisu dobili nikakav od dopis po ovom pitanju. Izjavu prenosimo u cijelosti:

“U povodu današnjih objava na pojedinim portalima o navodnoj zabrani registracija novih igrača NK Zvijezda Gradačac, a zbog navodne zabrane od strane FIFA, javnost želimo obavijestiti o sljedećem:

– NK Zvijezda Gradačac nije zaprimila niti jedan dopis u bilo kojoj formi od strane fudbalskih organizacija i asocijacija u državi i izvan nje, a koji ima sadržaj o kojem je danas izvještavana javnost kao što je navedemo u uvodu ovog saopštenja.

– Na adresu kluba nisu pristigla nikakva potraživanja od strane institucija ili pravnih lica na ime fudbalera Nemanje Đekića.

– NK Zvijezda Gradačac najoštrije osuđuje ovakav način komunikacije i plasiranja dezinformacija koja štete ugledu našeg kluba.

– Koristimo ovu priliku da upozorimo sve one koji su plasirali ovakve informacije da ćemo nakon što razmotrimo motive i moguće posljedice iznesenih lažnih tvrdnji, pokrenuti odgovarajuće forme tužbi prema istim.

Uprava NK Zvijezda Gradačac”


Nastavi čitati

NAJČITANIJE