PODIJELI

Najbolja odbrambena igračica Austrije Berina Alagić pojačava ženski rukometni tim BiH.

Riječ je djevojci rođenoj 1999. godine. Ova djevojka iza sebe ima mnoga priznanja, nagrada, a treneri u Austriji je smatraju jednim od najvećih potencijala austrijskog rukometa. U prethodne dvije sezone proglašena je za najbolju odbrambenu igračicu u Austriji. Berina igra za Wiener Neustadt s kojim je prošle sezone izborila plasman u evropska takmičenja.

Berinini roditelji su porijeklom iz BiH. Otac Alagić Vahid iz Koraja, a majka Begzada je rodom iz Zvornika, koji veoma često dolaze u Koraj i Brnjik u kojem su stambeno stacionirani. Bez obzira što je odrasla i rukomet naučila da igra u Austriji, ova mlada rukometašica je uvijek imala jasan cilj i veliku želju, a to je da u budućnosti nastupa za Bosnu i Hercegovinu.

Karijeru je počela 2007. godine u Badenu, 2011. prelazi u redove Bad Volsau. U navedenim klubovima, Berina je briljirala i proglašena je za najbolju igračicu u U12, U13 i U14 kategorijama, a sa 14 godina našla se i na radaru kadetske reprezentacije Austrije. Na samom početku je igrala za Baden, a onda je sa 11 godina prešla u Bad Vöslau, da bi sa 14 godina počela igrati za ZVRoomz Hotels Wiener Neustadt čija je još uvijek članica. Igra pozicije desnog i lijevog beka, a inače joj je u igri najjača strana odbrana. Berina je znala postizati i 17 golova na jednoj utakmici u Austriji što je jedan od tamošnjih rekorda.

“Tih 17 golova svakako jesu moj lični rekord za sada, ali ono što se ne smije zaboraviti u rukometu je to da nije važno samo postizati golove, nego su važne suigračice koje se bore jedna za drugu i u odbrani ili u napadu. Svakako je lijepo zabiti 17 golova na utakmici no oni ni u jednom momentu nisu bili samo moja zasluga, već svih cura koje su bile na terenu i koje su prepoznale da me taj dan krenulo i nesebično mi dodavale loptu.”

Završila je srednju školu informatičkog smjera, a poslije završetka škole se zaposlila i paralelno s rukometom ima posao i radi kao web dizajnerka.

Stanje u bh. rukometu već dugo nije najbolje a jedan od najrelevantnijih podataka koji to potvrđuje jeste taj da već 12 godina naša zemlja nema žensku seniorsku reprezentaciju.

Potvrđeno da je pomenuta igračica obavila razgovore sa direktorom reprezentacije, gospodinom Elmirom Grabčanovićem i odlučila da u budućnosti bude na raspolaganju seniorskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Berina Alagić jedan je od dokaza da talenata i igračica, kao volje i želje da se zaigra za nacionalni tim, svakako ima. Bila bi velika šteta da ova djevojka nikad ne dobije šansu u dresu s nacionalnim grbom.

PODIJELI