PODIJELI

BiH je savladala Latviju u Rigi rezultatom 62:61 na startu kvalifikacija za Eurobasket 2021. godine.

Veliki, ogroman korak izabranika Vedrana Bosnića prema konačnom cilju i plasman među kremu evropske košarke.

Taktički smo odigrali sjajno. Odbrana je bila na niovu, a činjenica da smo u posljednjoj četvrtini Latviju osam minuta držali bez poena, dovoljno govori sama za sebe.

U ovakvim utakmicama, teško je izdvajati pojedince, svi su dali svoj maksimum, a pored košgetera, Atića, Halilovića, Lazića…, desetak minuta iskustva je u ovakvoj drami značilo puno. Pomenuto iskustvo donio je Andrija Stipanović, čovjek koji je ginuo na parketu u svakoj utakmici u državnom timu, tako je bilo večeras i u Rigi.

Andrija je za 11 minuta na terenu ubacio jedan poen, ali to je najmanje bitno. U ključnim trenucima je zagradio naš koš, pokupio pet presudnih skokova, odigrao nevjerovatnu odbranu, a sa klupe je zadnjim atomima snage bodrio saigrače.

Momak iz Doljana je napunio 33 godine, ali svojim iskustvom je bitan kotač ove reprezentacije, bez obzira u kakvom sastavu istrčali. Ovim mladim momcima je večeras bio veliki vjetar u leđa, ustvari Andro je takav uvijek. Sjetite se Eurobasketa 2013. godine i antologijske utakmice sa Litvanijom, njegovog temperamenta, želje, volje snage, mečeva protiv Makedonije… Teško je nabrajati sve utakmice u kojima je popularnni Stipan pokazao šta znači ginuti u dresu BiH, tako je večeras bilo i Rigi, beskompromisno i vatreno.

(H.Z./Sportske.ba)

PODIJELI