PODIJELI

Seniorska atletska reprezentacija Bosne i Herecegovine otputovala je danas za Skoplje, gdje će narednog vikenda nastupiti na Evropskom ekipnom prvenstvu – Treća liga.

U sastavu nema dvojice najboljih bh. atletičara, srednjeprugaša Amela Tuke i bacača kugle i diska Mesuda Pezera, koje je Upravni odbor Atletskog saveza BiH, a na prijedlog njihovih trenera i selektora, oslobodio obaveze nastupa na ovom takmičenju, jer im se ne uklapa u program za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Dohi (Katar).

U vodstvu bh. tima je Đurđica Šišul, potpredsjednica ASBiH, zatim selektori Dragomir Čabrilo (žene) i Elvir Krehmić (muškarci), a na put je krenulo 33 atletičara i atletičarki, koji će nastupiti kao zajednička ekipa.

Podsjetimo, na prošlom Prvenstvu, koje je 2017. godine održano na Malti, bh. tim bio je drugi te izborio plasman u 2. ligu, ali su bh. timu zbog dopinga Adele Čomor iz AK Novi Grad iz Sarajeva naknadno oduzeti bodovi, čime su izgubili i plasman.

Zbog specifičnih pravila za ovogodišnje prvenstvo, samo će se prvoplasirana ekipa plasirati u Drugu ligu ovog evropskog takmičenja, na kojem nastupaju selekcije Albanije, Andore, Armenije, Azerbejdžana, BiH, Crne Gore, Islanda, Kosova, Moldavije, Srbije, AASSE (selekcija malih evropskih zemalja) te domaćina Sjeverne Makedonije.

PODIJELI