Connect with us

Domaći fudbal

Bh. grad sa ogromnom tradicijom: ”100 godina fudbala u Konjicu”

Objavljeno prije

,

Konjic, najsjeverniji hercegovački grad, mjesto koje je u BiH poznato kao jedno od najljepših sredina za život.

Grad kojeg krasi lijepa Neretva, planine, jezera… Na kraju svega toga dolazi i najvažnija sporedna stvar na svijetu, fudbal.

Mnogi ne znaju, ali Konjic je ove godine ušao u elitno društvo gradova koji u svojoj historiji imaju fudbalski klub sa stogodišnjom historijom. U pitanju je FK Igman, koji je osnovan 1920. godine, te je ovog ljeta napunio 100. godinu postojanja.

Povodom Igmanovog rođendana, Safet Hebibović, poznati i ugledni Konjičanin, koji je cijeli svoj život posvetio kolekcionarstvu, fotografiji, sportu i umjetnosti, odlučio je da napiše knjigu koja će objediniti svu historiju Igmana na jedno mjesto.

”Knjigu ”100 godina fudbala odličio sam pripremiti i objaviti kao zalog za budućnost. Prije svega generacije koje su danas u ovom sportu, za koji se kaže da je najvažnija sporedna stvar na svijetu, i za one koji će to biti u budućnosti, da bi znali kako i čijom zaslugom imaju to što imaju. Pripremao sam je uz zahvalnost i sjećanje na brojne pojedince koji su u fudbalskoj prili od samih početaka, od prvog kluba RSK Sloboda davne 1920., brojnih klubova u tom stogodišnjem periodu, pa sve do danas”, rekao je Hebibović pa dodao:

”Za sve one ljude koji su dali doprinos da se ova priča ne prekine, i da bude predata u amanet i na čuvanje, knjiga je nastala kao plod mog dugogodišnjeg sakupljanja novinskih izvještaja i fotografija vezano za fudbal u Konjicu. Nisam bio samo posmatrač i simpatizer sa strane. Za desetak godina sktivnog bavljenja fudbalom, prošao sam, i sam, sve selekcije kao igrač fudbalskih klubova Metalac-Željezničar-Igman, i odigrao oko 200 utakmica na kojima sam postigao desetke golova. Nakon prestanka aktivnog igranja, ostao sam aktivan kao član Uprave FK Igman, i za taj angažman dobio zahvalnicu 2002. godine, od Predsjedništva kluba”, priča nam Safet Hebibović.

”Svi ti događaji, mnoštvo ljudi, izvještaja, koje sam decenijama sakupljao, nisam želio ostaviti sakrivene od javnosti. Vodio sam se mišlju da, ono što se ne objavi i ne napiše, ostane izgubljeno u vremenu, što se, ni u kom slučaju, nije smjelo dogoditi. Za brojne događaje i ljude koji su značili i znače nešto za grad Konjic, sistematski i hronološki sam pripremao i samostalno objavljivao, sve ono najvažnije, kroz knjige i Monografije. Zbog tog mog ličnog angažmana u očuvanju baštine naše Opštine, nagrađen sam najvećim opštinskim priznanjem Poveljom sa zlatnim grbom Opštine Konjic i zahvalnicom od Narodnog Univerziteta za donacije Zavičajnom muzeju i rodnoj kući Zuke Džumhura. To priznanje mi je bilo i čast i obaveza da nastavim i dalje skupljati sve što će značiti generacijama poslije nas”, ističe Safet.

”Tako je nastala, i ova, za mene lično, najdraža i najznačajnija Monografija ”100 godina fudbala u Konjicu”, koja zorno pokazuje da je naš Konjic bio čaršija i prije čaršije. Uz želju da knjiga nađe svoj put do svakog Konjičanina koji je, pa i najmanjim dijelom, bio dio ove izuzetne storije, te da bude štivo za budućnost, želim se zahvaliti: gospodinu Emiru Bubalo, načelniku Opštine Konjic i gospodinu Đahidu Muratbegoviću, direktoru PD Igman Konjic, bez čije finansijske podrške knjiga ne bi bila odštampana. Velike zasluge imaju moji saradnici, rezecenti, tehnički urednik kao i sportski izvještavači i fudbaleri koji su mi svojim izvještajima iz novina i fotografijama pomogli da obogatim knjigu, na čemu im se u ime svih čitatelja i simpatizera fudbala u Konjicu, te u svoje lično ime neizmjerno zahvaljujem. Neka se ne naljute svi oni koje nisam spomenuo, jer 100 godina fudbala u Konjicu je veliki period kroz koji je prošlo hiljade ljudi, a sva arhiva je izgorila u ratnim dešavanjima 1993. godine”, rekao je autor Monografije ”100 godina fudbala u Konjicu”, Safet Hebibović.

Knjiga ”100 godina fudbala u Konjicu” je odštampana u 500 primjeraka, te je nema, niti će je biti u prodaji. Knjiga je namijenjena kao poklon Konjicu i njegovim mlađim generacijama koje trebaju da uče i da znaju historiju svoga grada.

Knjiga također nije imala ni svoju promociju, zbog svih ovih dešavanja, ali se svi nadamo kako ćemo biti u prilici čuti autora krajem godine, kada bi na svečanosti Igmana, trebao biti održan neki vid promocije ove fudbalske enciklopedije.

Želim da se kao autor teksta zahvalim u svoje ime, te u ime portala Sportske.ba, gospodinu Safetu Hebiboviću, koji je zaista ostavio neizbrisiv trag u historiji Konjica, te da ćemo zahvaljujući njemu, se još dugo sjećati, Jozića, Jakovljevića, Jusufbegovića, Džumhura…

 

(Semir Tikveša/Sportske.ba)


Domaći fudbal

Turnir Mjesnih zajednica u malom fudbalu, nagradni fond 100.000 KM

Objavljeno prije

 

Autor

Ustanova Sportska dvorana Konjic, uz pokorviteljstvo Grada Konjica organizuje različite sportske i zabavne sadržaje toko godine za Konjičane i goste koji naročiti u ljetnmi mjesecoma privuku veliku pažnju i budu veoma dobro posjećeni. Nakon organizovanih turnira u Konjicu „Tri kornera penala“ , „Podorašac „ i „Pržice ovih dana u pripremi je nova aktivnost za koju vlada veliki interes zbog načina organizovanja i nagradnog fonda.

Riječ je o Turniru Mjesnih zajednica u malom fudbalu čiji je cilj afirmacija sporta, sportskih aktivnosti uz isključivo učešće domaćih igrača koji će se boriti za svoju Mjesnu zajednicu bez mogućnosti dovođenja igrača iz drugih sredina.

„Nakon što su se stekli uslovi za održavanje ove zanimljive sportske prilike za druženje Konjičana svih generacija u zimskim mjesecima, krenuli smo u proces prijava ekipe za Turnir Mjesnih zajednica u malom fudbalu. Ono što je njegova karakteristika jeste da će pobjednička ekipa obezbjediti za Mjesnu zajednicu novčana sredstva koja će biti uložena u infrastrukturu, kornkretno u objekte koji će omogućavati kvalitetniji život, bavljenje sportom, rekreaciju, obrazovanje, za što će Grad Konjic izdvojiti 100 000 KM, što je posebno privlačno za sve ekipe“, riječi su direktora Ustanove Sportska dvorana Konjic, koji je naglasio kako će svi zanteresovani Konjičani moći pratiti utakmice, biti uz svoju ekipu i srcem bodriti igrače na terenu.

„Mislim da je ovo jedna zasita sjajna prilika za sve građane, prije svega za druženje, rekreaciju tokom zime, a potom i za svjevrsni festival malog fudbala, razvijanje zajedništva i promovisanje sportskih vrijednosti, zato sam zahvalan generalnom pokrovitelju Gradu Konjicu što u svojim aktivnostima prepoznaje potrebe građana i nastoji omogućiti ugodne trenutke za život i rekreativne aktivnost„ kazao je Elezović, te je pozvao ekipe da se prijave za učešče na ovom turniru.

„Mjesna zajednica Trešanica več je održala sastanak i formirala ekipu koja sa nestrpljenjem očekuje počatak turnira. Nadamo se da će ovo biti zanimljivo sportsko druženje koje će imati svoju publiku, zato pozivam sve Mjesne zajednice da budu dio turnira koji je namjenjen svim generacijama“, riječi su Mensura Muhibića, predsjednika Mjesne zajednice Trešanica.

Turnir počinje 06. Januara 2023. godine u Sportskoj dvorani. Prijave ekipe, odnosno Mjesene zajednice mogu se izvršiti svakim danom u Sportskoj dvorani. Uslov za prijavu ekipe je taj da svi igrači trebaju biti punoljetni i da imaju mjesto prebivališta u Mjesnoj zajednici za koju igraju (cips). Nagrada u iznosu od 100 000 KM će se realizovati u skladu sa propozicijama turnira, to jest sredstva će biti uložena u infrastrukturu u pobjedničkoj Mjesnoj zajednici u dogovoru sa generalnim pokroviteljstvom.

Ismet Nimanović


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Prosinečki prezentirao svoju viziju čelnicima FK Sarajevo, evo šta je dogovoreno

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Olimpija/ Facebook

Večeras je završena prva runda pregovora FK Sarajevo i potencijalnog trenera Roberta Prosinečkog. Sve je otvoreno. Predstoji i “drugo poluvrijeme” razgovora s doskorašnjim selektorom BiH.

Predstavnici bordo tima najprije su prezentirali klupske ciljeve i želje, potom je hrvatski stručnjak predočio svoj način rada.

“Razgovarali smo otvoreno, korektno i konkretno. Na dobrom smo putu- rekao je naš izvor.

Premda su ostali još neki detalji da se dogovore, upravo “sitnice” znaju biti prepreka konačnom dogovoru.

Prosinečki je uspješno vodio bh. reprezentaciju, koju je doveo u A diviziju Lige nacija. Robi ima dosta trenerskog iskustva, radio je u A reprezentaciji Hrvatske, vodio klubove u Turskoj, Sloveniji, Azerbejdžanu, a bio je i trener Crvene zvezde.

(Sportske.ba)


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Iz Želje otvoreno o Diglisiću: Pregovori nisu prekinuti, poznat novi rok, imali razgovore sa drugim ponuđačem

Objavljeno prije

 

Autor

Na press-konferenciji Plavih govorilo se o eventualnom strateškom partneru kluba. Izjavu o tome je dao Edis Kovačević, predsjednik Želje.

– Bilo je nekoliko zainteresovanih. Usvojili smo strategiju na Skupštini koja je definisala način ulaska u klub. Mi imamo zastarjelo zakonodavszto za sportske kolektive, to je veliki problem. Klubovi su i dalje udruženja građana, mi smo kreirali model po kojem se može ući u klub. Neki su na prvu htjeli da olako uđu i privatizuju klub, to za nas nije bilo prihvatljivo. Takve stvari nismo ozbiljnije ni razmatrali. Diglisić je imenovan za strateškog partnera. Tada smo prihvatili njegovu ponudu, smatrali smo da je to najbolje rješenje. Čovjek je vrlo finansijski potentan. Nakon roka, dolazi do usporenja u tim aktivnostima vezanim za ugovor. Mi smo u novembru prema njemu izrazili nezadovoljstvo dinamikom tih pregovora. Ostavili smo rok do kraja godine da završimo pricu oko ulaska investirora. Postupak pregovora sa Eldinom nije prekinut, još je u toku, o tome odlučuje tim za pregovore. Kada se donese odluka, potpisuje se ugovor. Nakon nove godine javnosti ćemo iskomunicirati ishod pregovora, kao i cijeli tok pregovora – objasnio je Edis.

– Imali smo razgovore sa još jednim ponuđačem iz SAD. On je javio da nije u situaciji da podnese zvaničnu ponudu. Ime ne mogu reći. To su bili najozbiljniji ponuđači – kazao je.

– Uradili smo sve što je do nas bilo. Rok je do kraja godine. I “ne” je odgovor, ali očekujemo da to bude pozitivno. Nama nikad nije iskomuniciran nijedan problem zbog ovog ili onog. Strategija postoji i bila je prihvatljiva. Ne želim gatati i pogađati šta je razlog – rekao je Kovačević.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE