Connect with us

Domaći fudbal

Bh. klubovi u evropskim takmičenjima, je li sada trenutak za iskorak?!

Objavljeno prije

,

Foto: Kolaž

Piše: Senad Kreso

Kada se raspravlja o našem fudbalu, uvijek je aktuelan jedan segment, a to je nivo kvaliteta Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Mlađi, a sa tim i neiskusniji, u ocjenama kvaliteta fudbala koji se igra u našoj državi tj. Premijer ligi BiH, reći će da nam kvalitet nije toliko nizak, nije loš nivo, ima dobrih utakmica itd…

Oni stariji i malo više stariji, koji pamte 70-te i 80-te godine u bivšoj nam državi, reći će da se sada u BiH igra fudbal slabijeg kvaliteta i da, ukoliko se može upoređivati, nivo je tu negdje oko Republičke lige BiH devedesetih godina prošlog vijeka.

Ukoliko se pogleda UEFA lista koja ocjenjuje i koeficijentima rangira državna takmičenja najvišeg nivoa i na taj način pokazuje kvalitet fudbala određene države, tj. rang lista uzima u obzir učinak svakog Saveza (klubova) u evropskim takmičenjima.

Od 24. juna 2022. koeficijenti su određeni za 55 zemalja članica UEFA, gdje je i dalje engleska Premier liga na prvom mjestu, a mi smo na 35. Hrvatska je 19, Srbija 11, Slovenija 31, Crna Gora 54, Sjeverna Makedonija 48. Pred nama su, početkom jula, evropske utakmice za naša četiri kluba, Zrinjski, Velež, Tuzla City i Borac i nova šansa da se promoviše bh. fudbal.

Naravno, tu je i šansa da klubovi zarade na pobjedama, neriješenim rezultatima, pa i porazima, datim golovima, prolaskom dalje i slično.

Nakon završetka prošlog prvenstva i kratkotrajne pauze nastupile su pripreme za sljedeću sezonu. Naravno, naši klubovi se pripremaju za evropske utakmice. U fokusu su bili treneri, tj. novi treneri (u sve tri ekipe osim Zrinjskog), “čišćenje” rostera tj. odlazak igrača i dovođenje novih igrača. Tako su ove četiri ekipe do sada dovele u prosjeku sedam novih igrača (Zrinjski 9, Tuzla City 6, Borac 9, te Velež 3).

Raskinule su saradnju u prosjeku sa šest igrača (Zrinjski 4, Tuzla City 7, Borac 8 i Velež sa 5 igrača). Naravno, svi ovi “otpušteni” igrači nisu bili standardni, ali zato ovi novopridošli trebalo bi da budu pojačanje koje će opravdati angažman, te doprinijeti zacrtanim planovima klubova.

Treneri imaju manje od mjesec dana (ekipe koje se spremaju za UEFA takmičenja) da spreme svoje igrače, da “uklope” tri ili četiri nova igrača i koliko toliko uigraju tim.

Koliko će im to uspjeti ubrzo ćemo vidjeti. Očito je da sva četiri kluba ulaze u evropska takmičenja sa izmijenjenim sastavima nego kako su završili prošlu sezonu. Šta će ovi klubovi u narednom periodu uraditi moramo sačekati sa nadom da će biti bolje nego prošle godine i da će bar još jedna ekipa ponoviti i možda nadmašiti prošlogodišnji rezultat mostarskog Veleža u evropskim utakmicama.

Nama, našem fudbalu su itekako potrebni pozitivni pomaci na međunarodnoj sceni u ovom slučaju u evropskim klupskim takmičenjima.


Domaći fudbal

Hoće li Borac biti kažnjen? Delegat prijavio skandiranje zločincu Mladiću

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: printscreen

Podsjetimo, u susretu banjalučkog Borca protiv Igmana u okviru Premijer lige Bosne i Hercegovine dogodio se novi incident, kada su Lešinari tokom prvog poluvremena skandirali ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Glavni sudija meča, Miloš Gigović i delegat Goran Mikanović nisu reagovali na incident, ali je on zabilježen, piše Faktor.

Delegat Mikanović je u svom zvaničnom izvještaju koji je dostavio u FSBiH napisao da su navijači Borca skandirali ime ratnog zločinca, što se moglo čuti i tokom TV prijenosa iz Bosanskog Novog.

Sjednica Komiteta za takmičenje FSBiH zakazana je za srijedu u popodnevnim satima, koji će na osnovu prijave, odnosno izvještaja delegata kompletnu dokumentaciju proslijediti Disciplinskoj komisiji FSBiH. Kaznu bi trebali izreći “disciplinci”.

Na potezu je Disciplinska komisija, koja bi konačno morala početi raditi svoj posao i kažnjavati neodgovorne pojedince.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Jakirović u problemima pred revanš u Kazahstanu

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: Screenshot/Zrinjski TV

Mostarski Zrinjski u četvrtak očekuje revanš utakmica trećeg pretkola Konferencijske lige protiv kazahstanskog Tobola.

Prvi susret Zrinjski je riješio u svoju korist pobjedom rezultatom 1-0, a sada će trener mostarske ekipe Sergej Jakirović imati problema sa sastavom pred revanš utakmicu.

Jakirović neće moći računati na usluge tri fudbalera. Od ranije je poznato da Josip Ćorluka propušta meč zbog crvenog kartona koji je zaradio u prvoj utakmici, a susret će propustiti i Nikola Mandić zbog trećeg žutog kartona.

Zrinjski neće moći računati ni na Kerima Memiju, koji je imao problem s dobijanjem vize.

Utakmica je na rasporedu u četvrtak u neobičnom terminu od 16 sati.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Završen 24. Memorijalni turnir “Podorašac 2022”, pobjednik Džepi Ugarak Product

Objavljeno prije

 

Autor

Pred prepunim gledalištem u Podorašcu je odigrano finalno veće na 24. Memorijalnom turniru „Podorašac 2022“

U utakmici za treće mjesto između ekipe Mesnice i Restorani Maksumić i sastava Suad Alić u regularnom vremenu ilo je 3:3, u penal seriji slavio je Suad Alić rezultatom 4:3.

U utakmici za prvo mjesto Džepi Ugaraka Product je rezultatom 3:1 pobjedio Autoškolu M&B.

Revijalnu utakmicu omladinskih pogona su odigrali FK Igman – FK Kliis 5:2.

Fair Play ekipa Zovik,

Za najboljeg igrača proglašen je Emir Jusić (Džepi Ugrarak Product),
Najbolji golman je Ognjen Romović (Autoškola MB),
Najbolji strijelac je Mahir Karić (Džepi Ugarak Product).

FINALNO VEĆE,

Utakmica za treće mjesto,
Mesnice i Restorani Maksumić – Suad Alić 3:3, penali 3:4,

Revijalna utakmica omladinskih pogona,
FK Igman – FK Klis 5:2,

Utakmica za prvo mjesto,
Džepi Ugarak Product – Autoškola M&B. 3:1.

Sudije su bile Amir Omerbašić i Semir Smajić, dok je delegat bio Vahid Sultanić – Vajza.

Veliko hvala generalnom sponzoru, zlatnim sponzorima, sponzorima kao i svim prijateljima koji su na bilo koji naćin učestvovali u organizaciji turnira, stoji na FB stranici Udruženja Zupčanik Podorašac.

Ismet Nimanović


Nastavi čitati

NAJČITANIJE