PODIJELI

Košarkaška reprezentacija BiH će 24. februara u Mejdanu ugostiti vjerovatno nikad slabiju reprezentaciju Grčke, u okviru kvalifikacija za Eurobasket 2021. godine.

Zbog sukoba na relaciji ULEB-FIBA u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. godine ne mogu igrati igrači koji nastupaju u Euroligi i Eurocupu, kao ni NBA igrači.

Stoga će se jedan od selektora Grčke Thanasis Skourtopoulos morati osloniti na igrače koji igraju u prosječnim grčkim klubovima, te na dva “stranca” iz španske Murcije i litvanskog Nevežisa.

Grci su napravili pravi presedan u svjetskoj košarci s obzirom da imaju dva selektora. Skourtopoulos će voditi ekipu u kvalifikacijama za Eurobasket 2021., dok će ekipu sa euroligaškim i NBA zvijezdama u kvalifikacijama za Olimpijske igre, te u na samim Igrama u Tokiju ukoliko se plasiraju voditi Rick Pitino.

Prvo ime ekipe bit će Vangelis Mantzaris koji je nekada nastupao za Olympiacos sa kojim je osvojio dvije eurolige. Ovaj 29-godišnji playmaker trenutno nastupa za grčki Promitheas.

Spisak igrača izgleda ovako: Giorgos Kalaitzakis (Nevežis, Litvanija), Giannoulis Larentzakis (Murcia, Španija), Dimitris Agravanis (Promitheas), Leonidas Kaselakis (Promitheas), Dimitris Katsivelis (Promitheas), Vangelis Mantzaris (Promitheas), Ioannis Agravanis (Peristeri), Christos Saloustros (Peristeri), Gaios Skordilis (Peristeri), Linos Chrysikopoulos (AEK), Charis Giannopoulos (AEK), Lefteris Bochoridis (Aris), Vassilis Kavvadas (Iraklis), Vangelis Margaritis (PAOK) i Michalis Tsairelis (Ifaistos).

PODIJELI