PODIJELI

Skaut omladinskih selekcija u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine i prvi čovjek omladinskog pogona FK Sloboda, Sakib Malkočević, govorio je za Sportske.ba o dešavanjima u bh. reprezentativnom fudbalu i mladim fudbalerima, o krizi i problemima u FK Sloboda i prekinutoj fudbalskoj sezoni u BiH i sličnim temama.

Malkočević koji je, s kadetima (U17) dva puta stigao na Euro za kadete, kaže da se trenutno osjeća dobro nakon bitke s teškom bolešću koja mu je obiježila 2019. godinu i zbog koje je još ranije morao odstupiti sa mjesta selektora bh. kadeta koje sada vodi Nermin Šabić, ali je kasnije dobio novu funkciju, sada je skaut.

– Svjestan sam da pripadam onoj, kako je zovu, rizičnoj grupi u ovom vremenu korona virusa, ali i da nisam imao tešku bolest lani, svejedno bih se danas morao paziti i poštovati mjere zaštite i opreza. Osjećam se za sada dobro, sve što sam ja trebao da uradim prema sebi odradio sam maksimalno i sve ispoštovao s te medicinske strane. E sad, šta će biti dalje u budućnosti, na to ne mogu utjecati, nadamo se najboljem, priča nam na početku nekadašnji šef struke FK Sloboda.

– Savez mi je dao ulogu skauta omladinskih selekcija i tu je FS BiH ispao dosta korektan. To je ono što sam ja trenutno u stanju da radim i da na svoj način pomognem bh. omladinskom fudbalu, dodao je.

Dolaze istrošeni igrači

Maratonska pauza usljed epidemije i konačni prekid sezone itekako mogu utjecati na razvoj fudbalera pogotovo kada imaju 15, 16 ili 17 godina i kada su na prelomnici da se dokažu koliko vrijede. Malkočević se slaže da je će ova pauza unazaditi igrače do neke mjere.

– Kad pogledamo globalno, izgubio je mnogo cijeli fudbalski svijet, a kamoli naša djeca koja nemaju uslove poput svojih vršnjaka koji treniraju u jakim ligama i klubovima. Ipak, mi smo ostvarili neke dobre rezultate i uvijek se znalo ko šta radi. Ovo sada ne može biti dobro ni za koga, pogotovo ne za mlade, smatra Malkočević, te kaže kako ga je razočarala objava prekida fudbalske sezone, ali i da se odluke, kakve god da su, moraju ispoštovati.

– Niko nije mogao ni naslutiti da će se ovako nešto desiti, svi smo živjeli dosta komotno. Misim da su naši uslovi ovdje drugačiji, odnosno gori nego u okruženju, a kamoli još dalje u nekim velikim ligama, a mi kao mi nismo baš najodgovorniji kad su u pitanju ovakve stvari. Da iskren budem, na svojoj koži sam najbolje osjetio šta je zdravlje i mislim da bi teško mogli ispratiti sve te uslove i mjere zaštite koji bi se morali ispuniti kako bi se odigravali mečevi u cijeloj BiH, mišljenja je u raji popularni Sok.

Bh. klubove na evropskoj sceni čeka težak ispit jer većina potencijalnih protivnika Sarajeva, Željezničara, Zrinjskog… stižu s nizom mečeva iza sebe dok će bh. klubovi biti bez ikakve takmičarske forme.

– Nećemo se lagati, ni ranije naši klubovi nisu bili u nekoj velikoj formi iako su imalo regularnu sezonu iza sebe, i uvijek smo bili zaustavljani u pretkolima. Mada, smatram da imamo sad klubove koji nas na evropskoj sceni mogu predstaviti na dostojan način, nadam se da će dati svoj maksimum smatra Malkočević.

Osvrnuo se potom Malkočević na „svoju” Slobodu i jedne te iste probleme koji, kako nam je rekao, crvenocrne muče 20 godina.

– Ljudi koji vode klub se stalno mijenjaju, tako i treneri i igrači. Ispada da je Sloboda svakom živom dužna, još malo pa će klub početi tužiti neki koji nisu nikad zaigrali, čak ni navijali za Slobodu. To su vjerovatno grijesi prošlih uprava kluba. Ja vjerujem da će ovi mladi što nadolaze shvatiti probleme kluba i da će davati svoj maksimum kako bi pomogli klubu da se što obolje plasira. Da će uspjeti nešto napraviti. Ja volim reći, ako ne znamo sami srediti klub, trebamo se ugledati na nekoga ko zna, pitati za savjet. Pa, ako treba, hajdemo žrtvovati par sezona, odigrati bez ikakvih ambicija, visokih ciljeva… stabilizovati klub i podmladiti igrački kadar, a ne da žrtvujemo i potrošimo posljednjih 20 godina ni za šta, kaže Sakib.

– Dovode se istrošeni igrači koji dođu da uzmu svoj dio novca i odu dalje. Dovode se igrači sa svih strana, najave se kao pojačanja, a pokažu premalo. Posljednjih put da se može reći da smo nešto napravili, to je bilo 2016. kada je ekipa bila druga u ligi na čelu sa Husrefom Musemićem i kada smo igrali Evropsku ligu. Nakon toga više ništa nije konkretno napravljeno. Volio bih da klub stane na noge. Volio bih da navijači jednom budu zadovoljni, ne moramo biti prvi, drugi, treći.., samo bih volio da navijači budu ponosni na igrače koji daju maksimum, prisjetio se bh. trener.

Gojak, Demirović…

Sloboda je ostala i bez napadača Edisa Smajića kojem je istekao ugovor, igrača koji je dijete kluba i kojeg Malkočević trenirao u kadetskom uzrastu. Smajić je inače bio redovan reprezentativac u omladinskim selekcijama BiH, a kad je stigao do U21 tima povrede i nešto lošija forma u Slobodi udaljili su ga od zmajeva.

– Sjećam se Edisa kad je bio kadet, krenuo je da se razvija odlično, ali koliko znam u sezoni iza nas, bio je i povrijeđen i nije se nametnuo za veliku minutažu. Kod mene je bio odličan. Ali, danas je tako, nije važno ko vam je trener, vi se morate nametnuti, izboriti za svoju poziciju, podići formu.., kaže Sakib.

Za kraj, osvrnuo se i na A tim BiH kojeg na jesen čeka strašna grupa najjače zone Liga nacija, gdje nas čekaju Italija, Holandija i Poljska, a potom slijedi ono što je važnije od sve te tri utakmice – prvi duel baraža za Euro 2021. (8. novembra).

– Imamo zaista dobru šansu za plasman dalje, vidjet ćemo šta će nam donijeti novi selektor, o čijem je iskustvu nerealno pričati. Inače, ne poznajem lično Bajevića, ali bi on mogao stvoriti dobar tim. Svi mi koji iskreno želimo taj Euro nadamo se da će nam ove tri utakmice koje trebamo igrati u Ligi nacija biti snažan test da vidimo gdje smo, a onda, nadam se u punom sastavu istrčati protiv Sjeverne Irske i preći tu prvu stepenicu u baražu, rekao je Malkočević, te dao svoje mišljenje o nadolazećim A reprezentativcima.

– U narednim godinama treba mnogo očekivati od mladog napadača Demirovića, zatim od Gojaka, Gazibegovića, Šerbečića, Beganovića.., zaključio je Sakib Malkočević za Sportske.ba.

(M.K./Sportske.ba)

PODIJELI