PODIJELI

Piše: S.R.

Rijetki su bh. treneri koji jasno i glasno govore o bh. nogometu.

Šute i kada je struka ugrožena, idu linijom nezamjeranja. Pričaju u rukavicama. Jedan od onih koji se ne ustručava kazati šta misli je Kemal Alispahić.

Dugogodišnji je igrač Želje i Sarajeva, potom i trener u dva naša najbolja kluba. Trenersko znanje učio je u Aziji u nekoliko klubova, a vodio je i reprezentaciju Tadžikistana. S takvim je referencama kandidirao za jednu od državnih selekcija.

Alispahić tokom sezone uživo pogleda pedesetak utakmica, od najnižeg do najvišeg ranga. Boli ga duga pauza.

Prati i naše talente u dijaspori, ukazuje na dragulje i hvali bh.nogometaše.

O nekim iz Premijer lige kaže:

– Nisam ekspert za golmane, ali mogu reći da imamo dva vrlo talentirana golmana. Za Vladana Kovačevića manje više se zna, ali treba obratiti pažnju na mladog Abdulahovića iz Krupe. Gledao sam ga protiv Želje. Jedan je od najzaslužnijih za pobjedu Krupe. Imponuje mirnoćom, a ima sjajne predispozicije. Ako nastavi ovako izrast ce u vrsnog golmana- tvrdi Alispahić.

Već dugo hvali jednog napadača.

“Jovo Lukić je novi Džeko. Kompletan je napadač. Borac će na njemu zaraditi pare. Ne čudi ako se zna ko mu je otac. Mitar Lukić bio je jedan od najboljih igrača Slobode i jugoslovenske lige. Igrao je uspješno i u Turskoj”.

Alispahića raduju odlične igre Rođenih.

– Velež se vraća u vrh bh.nogometa gdje mu je mjesto. Zasluga je to sposobne uprave i odličnog rada mladog trenera Feđe Dudića. Velež ima odlične pojedince, poput Zeljkovića, Ćosića i napadača Mulića.

Bh.trener hvali organizaciju i uspjehe FK Sarajevo, divi se Amaru Osimu, kako uspijeva Želju držati u vrhu. Izdvaja dva kluba.

– Olimpik gradi potrebnu infrastrukturu, kvalitetne terene, balon i sve što je potrebno jednom klubu. Nadam se da će opstati u Premijer ligi. Ipak, moram primjetiti da najbolji koncept ima Sloboda. Prave i forsiraju mlade igrače. Sve pohvale svim trenerima u klubu, a posebno Šećerbegoviću, koji je prepoznao trenutak kada je najbolje ulagati u vlastitu djecu. Sloboda pravi igrače i reprezentativce. I klub će moći živiti od transfera. To je put kojim će morati poći većina klubova u BiH.

Na kraju je ponudio, a o tome godinama alarmira fudbalsku javnost, spasonosno rješenje.

– Spas je u formiranju Lige mladih. To bi trebala biti liga za igrače do 23 godine. Tako bi spasili desetine talenata koji se izgube, pa čak i prestanu s profesionalnim bavljenjem nakon što izađu iz juniora. NSBiH treba naći sponzora ili način kako da starta Liga mladih. Time bi svi profitirali, klubovi, brojni talenti, treneri, menadžeri, reprezentacija. Više bi trenera radilo u klubovima. Što prije zaživi, izvjesnija je nogometna budućnost-, izjavio je za Sportske.ba Kemal Alispahić.

PODIJELI