PODIJELI
Memišević je od februara član kineske ekipe Hebei China Fortune

Kina je prva proglasila “pobjedu” nad epidemijom koronavirusa, no iako se očekivalo, a čak je i najavljivano da bi sport, prije svih fudbal i košarka mogli uskoro da nastave prekinuta takmičenja, još ćemo se načekati.

Do odlaganja je došlo na insistiranje (možda bolje reći naredbu) vlasti koja je donijela nove karantinske mjere ne bi li se sprečio “uvoz” zaraženih. Danas je objavljena jedna kratka, ali jasna zapovjed koja je sve stopirala,

Iako su klubovi iz fudbalske Superlige i košarakaškog elitnog takmičenja već duboko u piripremama. Čak su stigle i mnoge strane fudbalske zvijezde, kao što su Hulk, Oskar… Istina, u posljednjem trenutku pred uvođenje stržijih mjera, uglavnom.

– Za bolju epidemijsku kontrolu i prevenciju, nijedan veliki sportski događaj na kojem se okuplja veliki broj ljudi, ne smije biti održan, piše u proklamaciji Generalne sportske administarcije.

Oni igrači koji nisu došli do petka, sada moraju da sačekaju, a da se timovi snađu bez njih i da pritom čekaju dozvolu ili “mig” sa vrha da krenu se takmičenjem. Prema zvaničnim podacima 35 od 71 stranih fudbalera je uspio da se probije do Kine, kao i 21 od 46 košarkaša. To naravno znači da, ukoliko sezona uskoro krene, za koju sedmicu kako tvrde u Kini, kvalitet takmičenja će biti nešto slabiji. A možda i promjene formate, pa se naprimer košarkaško prvenstvo odigra u jednom gradu u nekoliko dana.

U Kini će od ove sezone igrati inaš Samir Memišević koji je potpisao ugovor sa ekipom Hebei China Fortune. U Kinu je stigao iz Groningena kao jedan od najboljih defanzivnih fudbalera u Holandiji.

PODIJELI