Connect with us

Fudbal

Bio je na korak od reprezentacije BiH, pola godine bez kluba, a danas je potpisao za Zürich

Objavljeno prije

,

22-godišnji golman Osman Hadžikić, porijeklom iz BiH, nakon što je ljetos napustio bečku Austriju, ponovo ima klub.

Talentovani golman pola sezone je pauzirao, a sada ga je angažirao švicarski prvoligaš Zürich.

Ugovor na dvije i pol godine

Nakon pregovora koji su trajali nekoliko dana, Hadžikić je danas potpisao ugovor na dvije i pol godine sa četvrtoplasiranom ekipom švicarskog prvenstva.

Trener Ludovic Magnin je dao zeleno svjetlo nakon što se na više strana raspitao o mladom golmanu, a i sam se uvjerio u kvalitet nakon nekoliko treninga koje je Hadžikić obavio sa ekipom.

Latvijac mu konkurencija

Konkurencija za mjesto prvog golmana će mu biti 25-godišnji Yanick Brecher i 38-godišnji Andris Vanins iz Latvije. Radi se golmanu koji je u kvalifikacijama za SP 2014. godine, u dvije utakmice protiv BiH primio devet golova (4:1 u Zenici, 0:5 u Rigi).

Prošle godine Hadžikić se prvo povrijedio, a onda je izgubio i mjesto među stativama, a nakon čega je Austrija odustala od novog ugovora, pa se mladi golman našao u nezavidnoj situaciji.

Ljetos je imao ponudu holandskog NEC Nijmegena, ali nije bio zadovoljan finansijskim uvjetima koje su mu ponudili. Dovodio se u vezu i sa Grasshoppersom i Werderom.

Pored domaćeg prvenstva, Hadžikić će imati priliku da brani i u Ligi Evrope, jer je Zürich izborio plasman među 32 ekipe, gdje će se sastati sa Napolijem.

Bivši selektor Mehmed Baždarević, za vrijeme svog mandata tražio je širom Evrope nove kandidate za nogometnu reprezentaciju BiH.

Jedan od onih koji je bio vrlo blizu Zmajeva, bio je i Hadžikić. Procedura oko promjene državljanstva, otišla je krivim tokom, pa Osman nikad nije zaigrao za BiH.

(N.V./Sportske.ba)

NAJČITANIJE