PODIJELI

U četvrtak, 25. februara, u Bugojnu će se održati Izbor najboljih sportista BiH u organizaciji Sportskog saveza u našoj zemlji. Sa predsjednikom Organizacionog odbora Vlatkom Glavašom FTV je razgovarala o ovoj tradicionalnoj manifestaciji, te generalno podršci sportu, politici u sportu, kao i Nogometnom savezu BiH.

Nekadašnji nogometni reprezentativac BiH, trener najbolje selekcije, danas zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Vlatko Glavaš.

O tome kako se snalazi u politici kaže da nije baš jednostavno.

“Od početka mog djelovanja se bavim problemom sporta. Znamo u kakvom okruženju živimo. Država i Parlament BiH moraju prepoznati velike sportiste, oni su predstavnici BiH, takmiče se pod imenom, zastavom i himnom BiH. Drago mi je da su u proteklom vremenu prepoznali to. Prihvatili su moju Inicijativu od Larise cerić, Amela Tuke, mnogih mladih pojedinačnih sportaša i sportskih kolektiva. 25. ide moja Inicijativa da se nagrade košarkašice naše državne reprezentacije koje su nakon 22 godine napravile takav rezultat, ali kolektivni sport, još ženski, nadam se da će moje kolege u Parlamentu podržati ovu Inicijativu i da im se država na adekvatan način oduži, da im damo vjetar u leđa.”

Kaže da, nažalost, politike ima i u sportu.

“Mislim da je i to jedna od tema gdje se trebamo boriti da politika bude u Parlamentu, a da sportaši vode sport, bez učešća politike.”

O izboru selektora kaže da nije Petev kriv što je izabran za selektora.

“Način na koji se birao selektor, način na koji su se ljudi iz RS-a postavili. Njihova obrazloženja nisu adekvatna za ono što se zove Sergej Barbarez, neko ko je patriota ove zemlje, neko ko je daomnogo za ovu zemlju. Ne može jedan portpredsjednik Saveza pričati o nedostacima Sergeja Barbareza.”

Ove godine Izbor najboljih sportista BiH u organizaciji Sportskog saveza prvi put se održava van glavnog grada BiH, u njegovom rodnom Bugojnu.

“Mislim da se treba razmišljati o tome da možda svake godine idemo u neki drugi grad, neki drugi kanton. Moja ideja je izvanredno primljena. Siguran sam da će to biti jedna divna manifestacija.”

“Želja mi je da kada prođe ova pandemija naši sportaši imaju još bolje rezultate, a mi moramo podržati mlade ljude, sportaše, one koji promovišu BiH jer jedino su oni još pravi promovitelji ove države. Oni nisu podijeljeni, bore se za BiH i podrška je najmanje što možemo uraditi.”

federalna.ba

PODIJELI