PODIJELI

Nekadašnji reprezentativac tadašnje SR Jugoslavije, Albert Nađ, u velikom je intervjuu komentarisao i legendarnu utakmicu protiv Hrvatske na Maksimiru 1999. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

U posljednjem kolu kvalifikacija Hrvatskoj je trebala pobjeda kako bi ostala u igri za plasman u Nizozemsku i Belgiju, a da li bi išla izravno na Evropsko ili u dodatne kvalifikacije, odlučivala je i utakmica Makedonije i Irske. Ipak, Hrvatske je protiv Jugoslavije odigrala samo 2-2. Irska je remizirala sa Makedonijom 1-1, pa je Jugoslavija otišla izravno na EP, a Irci u dodatne kvalifikacije u kojima su ispali od Turske.

U uzavreloj atmosferi na Maksimiru Hrvatska je do prednosti došla u 20. minuti golom Alena Bokšića, da bi Jugoslavija do poluvremena okrenula golovima Mijatovića u 26. i Stankovića u 31. minuti susreta. Mario Stanić je u 47. zabio za 2-2, ali su gosti do kraja izdržali.

Događaj koji je obilježio susret bio je potez Zorana Mirkovića, koji je u 41. minuti, ležeći na terenu, za međunožje uhvatio Roberta Jarnija, za što je dobio crveni karton. Jarni se razljutio što je Mirković, prema njegovom mišljenju, odglumio prekršaj, a fudbaler Jugoslavije ga je potom uhvatio za – jaja.

“Mirković je tad ispao heroj, ali ko zna što bi bilo da se na kraju nismo plasirali na Euro. Kad sam vidio da će mu sudac dati crveni karton, odmah sam krenuo prema Jarniju. Da sam mogao, u tom trenutku bih ga likvidirao. Sva sreća je bila da sudac nije vidio koliko sam bio bijesan i agresivan jer sam i ja mogao dobiti crveni karton”, rekao je Nađ u intervjuu i dodao:

“Dan kasnije vidjeli smo se na aerodromu. Čim smo se ugledali, izdaleka smo se počeli smijati. Onda je počela prijateljska priča. To je sve normalno, izvan terena smo prijatelji, a na terenu maksimalni profesionalci.”

PODIJELI